Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μια πρώτη νίκη στον αγώνα για φτηνότερα φάρμακα

26/10/2016 11:19:00 πμ
Ανακοίνωση από τους Γιατρούς του Κόσμου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανακλήθηκε μερικώς η πατέντα φαρμάκου για την Ηπατίτιδα C μετά από προσφυγή των Γιατρών του Κόσμου στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (European Patent OfficeEPO).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω φάρμακο δεν προστατεύεται πλέον από σχετική πατέντα, άρα μπορεί πια να παραχθεί και από άλλες εταιρείες, εκτός από τον κάτοχο της πατέντας, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών.


Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου, αυτό αποτελεί μία πρώτη νίκη στον αγώνα για φτηνότερα φάρμακα, καθώς θα επιτρέψει την αγορά φαρμάκων με ευνοϊκότερους όρους, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση των ασθενών σε βασικά φάρμακα, αλλά και θα μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, ώστε η πρόσβαση να είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και βιώσιμη.

Αυτό που περιμένουν τώρα οι Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι χαιρετίζουν την απόφαση του EPO να ανακαλέσει μερικώς την πατέντα του συγκεκριμένου φαρμάκου κατά της Ηπατίτιδας C, είναι μια ισχυρή δημόσια δράση από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη: «Τα κράτη έχουν στη διάθεσή τους κρίσιμα εργαλεία, τα οποία μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν, για να προσφέρουν άμεσα θεραπεία για την Ηπατίτιδα C ευρέως και σε μια λογική τιμή».


Παράλληλα με την ευρωπαϊκή καμπάνια «Le prix de la vie - The cost of life», η απόφαση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας στηρίζει τον αγώνα του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου για τον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών τιμολόγησης των φαρμάκων και την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού μοντέλου διπλώματος ευρεσιτεχνίας που να επιτρέπει την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων.


Πιο συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2015, οι Γιατροί του Κόσμου προσέφυγαν κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκε στην Gilead Sciences για το sofosbuvir . Η προσφυγή κατά της διπλώματος ευρεσιτεχνίας είναι μια νομική διαδικασία, μέσω της οποίας μπορεί να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα ενός διπλώματος στην περίπτωση που αυτό δεν πληροί τα κριτήρια που έχουν οριστεί από τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (European Patent ConventionEPC). Μετά από διήμερη δημόσια ακροαματική διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας δεν έκανε πλήρως δεκτά τα επιχειρήματα της φαρμακευτικής Gilead Sciences υπέρ της διατήρησης της πατέντας για το Sofosbuvir. Το EPO κατέληξε ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκε στη Gilead Sciences κακώς επεκτείνεται πέρα από το περιεχόμενο της προστασίας, έτσι όπως ζητήθηκε με την αίτηση κατοχύρωσής της.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της