Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μητρώο φαρμάκων ετοιμάζουν ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ

6/11/2017 2:04:04 μμ
Με στόχο τον έλεγχο της κατανάλωσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μητρώο φαρμάκων ετοιμάζουν οι φορείς ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες και βιομηχανίες.


Πρόκειται για απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης του υπουργείου Υγείας, έργο της οποίας -μεταξύ άλλων- είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η κατάθεση προτάσεων για το σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων και η σύνταξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών.


Το μητρώο φαρμάκων θα εξυπηρετήσει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της κατανάλωσης φαρμάκων, ενώ τα σκευάσματα θα τα αντιστοιχίσουν με τα υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα κατά τη διεθνή κατάταξη ασθενειών ICD-10.


Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το healtmag.gr, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καταθέσουν τα φύλλα οδηγιών των φαρμάκων τους, τα οποία θα ελεγχθούν για την ορθότητα των πληροφοριών από τον ΕΟΦ. Στη συνέχεια ειδική υποεπιτροπή θα αναλάβει να τα εντάξει στις αντίστοιχες θεραπευτικές κατηγορίες και να "κλειδώσει" η εφαρμογή των πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.


Η δημιουργία του μητρώου φαρμάκων θα δώσει παράλληλα και στοιχεία κατανάλωσης του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων από τον ΕΟΦ και έτσι θα εξαχθούν συμπεράσματα για το πού κατευθύνεται ο κύριος όγκος των φαρμάκων και για επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αυτά τα δεδομένα τελικά θα συμβάλλουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, στόχοι της χώρας απέναντι στους Θεσμούς.


Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μέχρι ώρας διαθέσιμα δεδομένα, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη (εξωνοσοκομειακά) από συμβατικά φάρμακα υπολογίζεται περί το 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για τα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 900 εκ. ευρώ για αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα και για φάρμακα περιπατητικών ασθενών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
Και οι μεγάλες ανατροπές






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη