Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΜΗΣΥΦΑ: Η νέα απόφαση εξανεμίζει τη ρευστότητα του φαρμακείου

16/6/2017 9:42:54 πμ
Όταν το 30% των φαρμακείων βρίσκεται στο κόκκινο!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η νέα υπουργική απόφαση [υπ. αριθμ. Γ5(α) οικ.38152] για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) έχει ξεσηκώσει το φαρμακευτικό κλάδο, καθώς η κυβέρνηση τελικά αφήνει τη φαρμακοβιομηχανία να καθορίζει τις τιμές κατά το δοκούν με βάση το δικό της όφελος, ρίχνοντας στο βάρος στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες. Αυτό θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπως κανιβαλισμό τιμών, αύξηση της φοροδιαφυγής, εκτίναξη των επισφαλειών, ενίσχυση των παράλληλων εξαγωγών καθώς και εκμετάλλευση του καταναλωτή, σύμφωνα με παράγοντα της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) που μίλησε στο iatronet.gr.

Συνέπειες για τα φαρμακεία

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, σήμερα το 30% των φαρμακείων βρίσκεται στο κόκκινο, με τις επισφάλειες να έχουν κτυπήσει «ταβάνι». Με τη νέα υπουργική απόφαση εξανεμίζεται η όποια ρευστότητα υπάρχει. Αν αυτό το 30% χρεοκοπήσει και κλείσει, θα συμπαρασύρει και άλλες επιχειρήσεις…

Επιπλέον, ο κανιβαλισμός τιμών που επικρατεί στις ηλεκτρονικές πωλήσεις θα μεταφερθεί και εντός των καταστημάτων. Αυτό θα επιφέρει πωλήσεις κάτω του κόστους –κτυπώντας επί της ουσίας το φαρμακοποιό– αλλά και φοροδιαφυγή. Σήμερα ο τζίρος μοιράζεται κατά 80% στα φάρμακα (σ.σ. όπου δεν μπορεί κανείς να φοροδιαφύγει) και κατά 20% σε παραφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. Σε αυτό το 20% θα υπάρξει η φοροδιαφυγή, ενώ θα γιγαντωθούν και οι λίστες των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Συνέπειες στις φαρμακαποθήκες

Πρώτη και πιο σημαντική συνέπεια θα είναι η αύξηση των παράλληλων εξαγωγών και η συνεπαγόμενη αύξηση των ελλείψεων από την εγχώρια αγορά. Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, σε μία αγορά που φθίνει, πέρυσι δημιουργήθηκαν 17 νέες φαρμακαποθήκες και φέτος τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για καινούργιες είναι άλλα τόσα. Και ερωταπαντά: Αυτές οι νέες αποθήκες δημιουργήθηκαν για να κερδίσουν από το φάρμακο… και βέβαια όχι. Συστήθηκαν για να κερδίσουν από τις παράλληλες εξαγωγές που δείχνουν αυξητικές τάσεις.

Συνέπειες στον καταναλωτή

Όπως έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν από τον κλάδο των φαρμακοποιών, η απελευθέρωση τιμών στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Είναι γνωστό από αντίστοιχα παραδείγματα του εξωτερικού, όπου τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δόθηκαν εκτός φαρμακείου, ότι:

  • η τιμή τους διπλασιάστηκε
  • αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δηλητηριάσεις.

 Πηγή

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου