Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μετά τις εκλογές τι μέλλει γενέσθαι για τους φαρμακοποιούς;

24/9/2015 10:39:23 πμ
Σύντομα θα έρθουν οι εξελίξεις στο επάγγελμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι η νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει την εφαρμογή των μνημονιακών απαιτήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μεγάλες αλλαγές στο επάγγελμα του φαρμακοποιού. Το ζήτημα είναι αν και με ποιο τρόπο θα εφαρμοστούν αυτές οι απαιτήσεις…


 

Αναλυτικά, η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το 3ο μνημόνιο που υπογράφηκε τον Αύγουστο προβλέπουν:

  • την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων
  • την απελευθέρωση της διάθεσης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και την πώλησή τους από σούπερ μάρκετ.

 

Πιο αναλυτικά, για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας θα καθορισθούν η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, η απόφαση αυτή πρέπει να εκδοθεί τον Οκτώβριο. Παράλληλα, μέχρι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει την απελευθέρωση της πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ, έτσι ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2016.


 

Η αντίδραση του κλάδου αναμένεται σφοδρή και ο Π.Φ.Σ. έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε οι θέσεις του κλάδου να προβάλλονται και εθνικά και διεθνώς. Μεγάλο «συν» στις προσπάθειες του Συλλόγου έχει χαρακτηριστεί η επιτυχημένη διάσκεψη των προέδρων των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Συλλόγων, στους οποίους εκτέθηκαν τα επιχειρήματα των Ελλήνων φαρμακοποιών για την αρνητική έκβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη που θα έχουν από τη μία η επικράτηση πολυεθνικών αλυσίδων φαρμακείων (με το άνοιγμα του επαγγέλματος) και από την άλλη οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία (από την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ). Οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί στάθηκαν στο πλάι των Ελλήνων συναδέλφων τους και υποστηρίζουν πλήρως τις θέσεις τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο