Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μεσσηνία: Κανένα ενδιαφέρον για ίδρυση νέων φαρμακείων

27/2/2015 11:43:19 πμ
Υπερκαλυμμένες οι μεγάλες αστικές περιοχές, κενά μόνο σε μικρές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ούτε μία άδεια για ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου δεν ζητήθηκε φέτος από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για την κάλυψη κενών θέσεων σε διάφορες περιοχές του νομού. Η 15ήμερη προθεσμία έληξε πριν από λίγες ημέρες χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κανέναν, τη στιγμή που οι θέσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα του νομού έχουν πλέον υπερκαλυφθεί.


Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Σωτήρης Αργυρόπουλος, ερωτώμενος από το «tharrosnews.gr», είναι ασύμφορο για κάποιον να κάνει μια τέτοια επένδυση σε μια μικρή περιοχή, όπως αυτές που έχουν κενές θέσεις: «Είναι σημαντικό το πού βρίσκονται αυτές οι κενές θέσεις. Συνήθως πρόκειται για τις πρώην κοινότητες, όπου δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο για κάποιον να ανοίξει ένα φαρμακείο. Όλες οι περιοχές πλέον εξυπηρετούνται από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και οι αποστάσεις είναι κοντινές. Δεν ρισκάρει κάποιος να ανοίξει ένα φαρμακείο σε μια περιοχή με 100 κατοίκους. Αν δεν εξασφαλίζεται η δυναμικότητα των 800-1000 ανθρώπων, είναι οικονομικά ασύμφορο ένα τέτοιο βήμα και γι' αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις μικρές περιοχές», κατέληξε ο κ. Αργυρόπουλος.


Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν κατατέθηκε αίτηση ούτε και για περιοχές που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν κάποιο ενδιαφέρον, όπως τα χωριά του Ταϋγέτου (Αλαγονία, Αρτεμισία, κλπ.).

Καλυμμένες θέσεις

Από 1 έως 15 Φεβρουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι φαρμακοποιοί μπορούσαν να καταθέσουν στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας το ενδιαφέρον τους για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων στις κενές θέσεις που είχαν γνωστοποιηθεί με απόφαση της εν λόγω Διεύθυνσης στις αρχές του έτους.
Φαρμακείο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί πλέον να ιδρυθεί σε αναλογία, 1 ανά 1.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που υπάρχουν, ανά Δήμο λειτουργούν τα εξής φαρμακεία αυτή τη στιγμή:

  • Δήμος Δυτικής Μάνης (5):Αβία 1, Κάμπος 1, 'Aγιος Νικόλαος 1, Καρδαμύλη 1, Νεοχώριο (Στούπα) 1.
  • Δήμος Καλαμάτας (73): 'Aρις 1, Αριοχώρι 1, Αρφαρά 1, Αιθαία 1, Θουρία 1, Μικρομάνη 1, Βέργα 2, Καλαμάτα 60, Αντικάλαμος 1, Ασπρόχωμα 1, Λαίικα 1, Μικρή Μαντίνεια 1, Σπερχογεία 1.
  • Δήμος Μεσσήνης (21): Λογγά 1, Νέα Κορώνη 1, Ανδρούσα 1, Εύα 1, Αριστομένη 1, Χατζή 1, Βαλύρα 1, Μεσσήνη 11, Βελίκα 1, Πεταλίδι 1, Τρίκορφο 1.
  • Δήμος Οιχαλίας (10): Διαβολίτσι 1, Δώριο 2, Ζευγολατειό 1, Μελιγαλά 4, Κατσαρού 1, Μερόπη 1.
  • Δήμος Πύλου –Νέστορος (16): Κορώνη 1, Χαρακοπιό 2, Μεθώνη 1, Φοινικούντα 1, Χώρα 3, Κορυφάσιο 1, Ρωμανού 1, Βλαχόπουλο 1, Πύλος 2, Καλλιθέα 1, Σουληνάρι 1, Χανδρινού 1.
  • Δήμος Τριφυλίας (22): Κοπανάκι 2, Καλό Νερό 1, Γαργαλιάνοι 5, Μαραθούπολη 1, Πύργος Τριφυλίας 1, Κυπαρισσία 6, Φιλιατρά 6.

Με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια στα μεγάλα αστικά κέντρα της Μεσσηνίας οι θέσεις έχουν υπερκαλυφθεί, αφού όπως στην Καλαμάτα, το Μελιγαλά και τη Μεσσήνη, τα φαρμακεία που λειτουργούν είναι περισσότερα από τον πληθυσμό που αναφέρεται στην απογραφή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια ιδιαίτερη δράση ενόψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου
Σε ψήφισμά τους τάσσονται ενάντια στους εμβολιασμούς στα φαρμακεία






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης