Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μεγάλες αλλαγές στην υποβολή συνταγών στον ΦΣΑ

27/1/2017 9:38:19 πμ
Bήμα-βήμα η σωστή κατάθεση των συνταγών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΦΣΑ ανακοινώνει το νέο τρόπο υποβολής συνταγών που θα πραγματοποιείται και πάλι ως γνωστόν μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα για τον ΕΟΠΥΥ αλλά και για τα υπόλοιπα ταμεία.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΟΠΥΥ

Όλα τα φαρμακεία θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν περάσει στη μηχανογράφησή τους τον αριθμό σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ. Όσα φαρμακεία δεν τον έχουν περάσει, θα πρέπει:

  • να μπουν με τους κωδικούς τους στο www.eopyykmes.gr 
  • να πατήσουν την επιλογή για να συμπληρώσουν Συνοδευτικό Σημείωμα
  • και όταν ανοίγει η φόρμα συμπλήρωσης των στοιχείων υποβολής των συνταγών, πάνω αριστερά εμφανίζεται ο αριθμός Σύμβασης.

Καινούρια φαρμακεία: Όσα φαρμακεία έχουν κάνει εγγραφή αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη κωδικούς για την πύλη ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ, θα βρουν τον αριθμό σύμβασης από τα έγγραφα που υπέγραψαν στο αρμόδιο τμήμα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ. Συνήθως κατά την υπογραφή της σύμβασης, τους δίνεται ο αριθμός σύμβασης σε ένα ξεχωριστό χαρτάκι, όπως και ένα αντίγραφο της σύμβασης.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΟΠΥΥ

Οι συνταγές του ΕΟΠΥΥ αποτελούνται από τις εξής κατηγορίες:

  • Φάρμακα ασφαλισμένων και δικαιούχων ν.4368 (ανασφάλιστοι)
  • Φάρμακα Ευρωπαίων Ασφαλισμένων
  • ΤΕΑΠΑΣΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΣΚΠ)

Εκδίδεται μία συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής (ΣΚΠ) για όλες τις εκτελέσεις συνταγών φαρμάκων που πραγματοποίησε το φαρμακείο κατά τη διάρκεια του μήνα (ασφαλισμένων, δικαιούχων ν.4368 και Ευρωπαίων Ασφαλισμένων).


Η ΣΚΠ (υπόδειγμα 1.1 στο συνημμένο αρχείο) θα εκτυπώνεται από τα προγράμματα μηχανογράφησης των φαρμακείων. Κάθε μηχανογραφημένη ΣΚΠ πρέπει να φέρει τυπωμένο ένα 18ψήφιο Code 128 barcode, στο κέντρο της κεφαλίδας της σελίδας με γραμμογράφηση, όπως αναλύεται στο τέλος του κειμένου, και βγαίνει αυτόματα από τα συστήματα των φαρμακείων.


Ο 18ψήφιος κωδικός:
1. Το πρώτο ψηφίο πρέπει να έχει την τιμή 1.
2. Τα επόμενα 10 ψηφία πρέπει να είναι ο Αριθμός Σύμβασης του φαρμακείου (συμπληρωμένος με ένα αρχικό μηδενικό αν είναι 9-ψήφιος)
3. Τα 6 επόμενα ψηφία πρέπει να είναι το έτος και ο μήνας αναφοράς της υποβολής, στη μορφή «YYYYMM».
4. Το τελευταίο ψηφίο αποτελεί το Check Digit του barcode που πρέπει να υπολογίζεται με τον αλγόριθμο mod(10).


Για χειρόγραφη ΣΚΠ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται απαραίτητα τα αντίστοιχα προτυπωμένα έγγραφα που παράγονται στο www.eopyykmes.gr κατά την έκδοση Συνοδευτικό Σημείωμα Υποβολής ΕΟΠΥΥ (ΣΣΥ), στα οποία θα υπάρχει ήδη τυπωμένο το παραπάνω barcode (υπόδειγμα 1.2).

ΠΑΚΕΤΑ ΣΥΝΤΑΓΩΝ

Οι συνταγές χωρίζονται στα εξής πακέτα:

  1. πακέτο με τις εκτελέσεις συνταγών που αφορούν Ευρωπαίους Ασφαλισμένους.
  2. πακέτο με συνταγές που αφορούν ασφαλισμένους και δικαιούχους του ν.4368/16 και έχουν εκτελεστεί χειρόγραφα (οι οποίες θα φέρουν αυτόνομη αρίθμηση).
  3. πακέτο με τις συνταγές που αφορούν ασφαλισμένους και δικαιούχους του ν.4368/16 και έχουν εκτελεστεί ηλεκτρονικά (δεν απαιτείται να φέρουν αρίθμηση).
  4. πακέτο με τις συνταγές του ΤΕΑΠΑΣΑ (ΕΤΥΑΠ).

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Εκδίδονται τρία τιμολόγια:

  1. ένα τιμολόγιο για όλες τις εκτελέσεις συνταγών φαρμάκων ασφαλισμένων και δικαιούχων ν.4368/2016
  2. ένα τιμολόγιο για όλες τις εκτελέσεις συνταγών φαρμάκων Ευρωπαίων ασφαλισμένων (αν προσθέσουμε τις τελικές αξίες των δύο παραπάνω τιμολογίων και το συνολικό ποσό που έχει ήδη εισπραχθεί από το φαρμακείο λόγω του 1ευρώ/συνταγή πρέπει να βρίσκουμε το «αιτούμενο ποσό» της ΣΚΠ)
  3. ένα τιμολόγιο για το ΤΕΑΠΑΣΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΟΠΥΥ

Συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία που ζητούνται στην εξωτερική πλευρά του λευκού πλαστικού φακέλου υποβολής. Μην ξεχνάτε να σημειώνετε και τον κωδικό ΦΣΑ του φαρμακείου.


ΕΝΤΟΣ του λευκού πλαστικού φακέλου του ΕΟΠΥΥ τοποθετούνται:

  • Υποφάκελος με τις συνταγές του ΤΕΑΠΑΣΑ (ΚΥΥΑΠ), εάν υπάρχουν, μαζί με το αντίγραφο τιμολογίου.
  • Τα τρία πακέτα των συνταγών (χειρόγραφες + ηλεκτρονικές συνταγές + Ευρωπαίων ασφαλισμένων)
  • Φωτοτυπία της συγκεντρωτικής κατάστασης πληρωμής (ΣΚΠ) Φωτοτυπίες των δύο τιμολογίων (ασφαλισμένοι και Δικαιούχοι ν.4368 + Ευρωπαίοι Ασφαλισμένοι)
  • Συνοδευτικό σημείωμα υποβολής συνταγών που τυπώνεται από www.eopyykmes.gr.

ΕΚΤΟΣ του λευκού πλαστικού φακέλου του ΕΟΠΥΥ τοποθετούνται:

  • συνοδευτικό σημείωμα υποβολής συνταγών που τυπώνεται από www.eopyykmes.gr με πρωτότυπη υπογραφή & σφραγίδα φαρμακείου
  • μία πρωτότυπη συγκεντρωτική κατάσταση (ΣΚΠ)
  • τα δυο πρωτότυπα τιμολόγια για τα φάρμακα ασφαλισμένων και δικαιούχων ν.4368 + Ευρωπαίων Ασφαλισμένων
  • φορολογική ενημερότητα (για όσους υποβάλλουν πάνω από 1500 ευρώ αιτούμενο) και ασφαλιστική ενημερότητα (αν υποβάλλουν πάνω από 3000 ευρώ αιτούμενο). Η φορολογική και η ασφαλιστική είναι πάντα εκτός φακέλου, ώστε να ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Συλλόγου.
  • Υποφάκελος (συλλόγου) με την αναγραφή ΤΕΑΠΑΣΑ (εάν υπάρχουν συνταγές) με συμπληρωμένα έξω από το φάκελο τα στοιχεία του φαρμακείου (σφραγίδα, κωδικός φαρμακείου καθώς και η ένδειξη ΤΕΑΠΑΣΑ), που θα περιέχει:
  • το πρωτότυπο τιμολόγιο προς το ΤΕΑΠΑΣΑ
  • πρωτότυπη συγκεντρωτική κατάσταση των συνταγών ΤΕΑΠΑΣΑ. (Όσοι εκδίδουν χειρόγραφη ΣΚΠ συνταγών ΤΕΑΠΑΣΑ, από υποβολή συνταγών Σεπτεμβρίου 2016 και μετά, θα πρέπει μέσα στον κίτρινο φάκελο του συλλόγου να έχουν και αντίγραφα των συνταγών)

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΦΣΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ (ΦΣΑ + ΕΟΠΥΥ)

Στο έντυπο υποβολής του ΦΣΑ (ανηρτημένο στο www.fsa.gr):

  • στο νούμερο 92 της κατάστασης αναγράφεται το αιτούμενο ποσό των Ευρωπαίων ασφαλισμένων
  • στο νούμερο 96 της κατάστασης αναγράφεται το αιτούμενο ποσό του τιμολογίου που αφορά όλα τα φάρμακα ασφαλισμένων και δικαιούχων ν.4368 του ΕΟΠΥΥ
  • στο νούμερο 97 της κατάστασης αναγράφεται το αιτούμενο ποσό του τιμολογίου του ΤΕΑΠΑΣΑ που αφορά και λοιπά φάρμακα
  • στο νούμερο 98 της κατάστασης, αναγράφονται τα αναλώσιμα τα οποία πλέον υποβάλλονται ξεχωριστά από τον ΕΟΠΥΥ (θα υπάρξει ειδική οδηγία για την καταχώρηση και υποβολή των αναλωσίμων, www.fsa.gr)

Το έντυπο υποβολής ολοκληρώνεται με την αναγραφή των συγκεντρωτικών ποσών και των κωδικών όπως ακριβώς αναφέρεται στην κατάσταση.

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ & ΑΡΙΘΜΗΣΗ

Χειρόγραφη εκτέλεση ηλεκτρονικών εκδόσεων συνταγών φαρμάκων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις:

  • μη διαθεσιμότητας του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
  • αποδεδειγμένη αδυναμία πρόσβασης του φαρμακείου στο διαδίκτυο ή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Αριθμούνται μόνο οι χειρόγραφες εκτελέσεις των συνταγών ασφαλισμένων και δικαιούχων ν.4368/16. Κάθε εκτέλεση, μερική ή ολική, αριθμείται ξεχωριστά. Σε περίπτωση πολλαπλών μερικών εκτελέσεων μίας συνταγής, η έκδοση επισυνάπτεται στην 1η μερική εκτέλεση. Για τις υπόλοιπες μερικές εκτελέσεις δεν απαιτείται επισύναψη έκδοσης.

Η εκτύπωση της χειρόγραφης εκτέλεσης μια ηλεκτρονικής έκδοσης συνταγής φαρμάκων συνιστάται να γίνεται στην οπίσθια όψη της αντίστοιχης ηλεκτρονικής έκδοσης για λόγους οικονομίας χαρτιού. Οι χειρόγραφες εκδόσεις συνταγών φαρμάκων εκτελούνται χειρόγραφα, ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ με το χέρι, αλλά με την εκτύπωση από το σύστημα του φαρμακείου της σελίδας χειρόγραφης εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων (υπόδειγμα 1.3).

ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ

Δεν χρειάζεται η επικόλληση των ταινιών γνησιότητας του 1ου φαρμάκου να γίνεται στην 1η σειρά θέσεων για ταινίες γνησιότητας , του 2ου φαρμάκου στη 2η θέση κ.ο.κ. Επικολλούμε τις ταινίες γνησιότητας με όποια σειρά θέλουμε, με την προϋπόθεση να είναι κολλημένες μόνο στις προβλεπόμενες θέσεις (να μην είναι δηλαδή κολλημένες σε άσχετο σημείο). Αν χρειάζεστε να κάνετε επικόλληση πέραν των 12 προβλεπόμενων θέσεων της συνταγής στην πρώτη σελίδα, τότε χρησιμοποιείται σελίδα πρόσθετων ταινιών γνησιότητας (υπόδειγμα 1.4).


Δείτα τα υποδείγματα ΕΔΩ.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού για τα προϊόντα διαβήτη ζητά ο Σύνδεσμος






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο