Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μεγάλες αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου αναμένονται μέσα στο 2017

8/2/2017 9:25:34 πμ
Ανακοινώσεις Α. Ξανθού για τα καινοτόμα φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα θεωρείται για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, τα οποία όμως πρέπει να έχουν τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής.

Αυτά ανέφερε ο υπουργός στο 2ο συνέδριο για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 


Ο υπουργός μίλησε για τις τιμές των νέων φαρμάκων, οι οποίες αυξήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες σε τέτοιο βαθμό, καθιστώντας τα οικονομικά απρόσιτα για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες. Ωστόσο είναι σημαντικός ο καθορισμός δίκαιης τιμής στα καινοτόμα φάρμακα, αναφέροντας ότι τα περισσότερα φάρμακα δεν αποτελούν παραδείγματα γνήσιας καινοτομίας, αλλά είναι συχνά προϊόντα που ακολουθούν το πρότυπο ήδη καθιερωμένου προϊόντος ή έχουν υποβληθεί σε μικροτροποποιήσεις, η δε έγκρισή τους χορηγείται, κυρίως μέσω συμπληρωματικών επεκτάσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

 

"Το φάρμακο είναι ο κατΆ εξοχήν χώρος, όπου η οικονομία της αγοράς έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να λειτουργήσει με όρους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος" επισήμανε και ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρία επίπεδα:

  • το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου εθνικού συστήματος Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας, στο πλαίσιο του οποίου θα είναι δυνατή η αξιολόγηση των φαρμάκων προστιθεμένης αξίας σε σύγκριση με τη βέλτιστη διαθέσιμη εναλλακτική, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο καινοτομίας και η ανάλυση κόστους-οφέλους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
  • την εμβάθυνση της διευρωπαϊκής συνεργασίας
  • τη διακρατική συνεργασία στο θέμα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ).

 

"Βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας ενός μεταβατικού σταδίου το οποίο ελπίζουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και παράλληλα προχωρούμε το σχεδιασμό για τη δημιουργία του ανεξάρτητου οργανισμού ΗΤΑ, ο οποίος ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2017".


 

Επίσης ο κ. Ξανθός μίλησε για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα στην Υγεία, οι οποίες «δεν διασφάλισαν ούτε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο, ούτε τη βιωσιμότητα του δημοσίου Συστήματος Υγείας. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας νέας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, ενός νέου ισχυρού κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα στην Πολιτεία, στην κοινωνία και στους φορείς της αγοράς φαρμάκου».


Η ομιλία του έκλεισε ως εξής: «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και θεωρούμε πως με την ώριμη και ειλικρινή συνεργασία όλων των μερών της αλυσίδας του φαρμάκου θα τα καταφέρουμε».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του