Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Με το σταγονόμετρο τα νευρο-ψυχιατρικά φάρμακα

3/2/2017 11:16:27 πμ
Υποφέρουν από τις ελλείψεις φαρμάκων οι ασθενείς στο Αγρίνιο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Χρήστο Γκούντα, οι ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζονται σε όλη την Αιτωλοακαρνανία είναι τεράστιες ιδιαίτερα σε νευροψυχιατρικά φάρμακα, παιδικά εμβόλια, αντιεμετικά, σε όλους τους τύπους ινσουλινών και όχι μόνο.

«Στα νευροψυχιατρικά φάρμακα το πιο κραυγαλέο παράδειγμα έλλειψης είναι το ακινετόν. Είναι φάρμακο που είναι αναντικατάστατο. Υπάρχει απόλυτη έλλειψη προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στους ασθενείς που πρέπει να το πάρουν και δεν μπορούν να το βρουν. Οι ανάγκες στο συγκεκριμένο φάρμακο έχουν καταγραφεί σε 36.000 τεμάχια, ενώ η εισαγωγή που γίνεται με την βοήθεια του ΙΦΕΤ είναι μόλις 3.000 τεμάχια. Υπάρχει δηλαδή έλλειψη 33.000 τεμαχίων» όπως επισήμανε στην εφημερίδα «Συνείδηση» ο κ. Γκούντας.


Πέραν όμως της έλλειψης αυτής, υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες, όπως στα αντιπαρκινσονικά, αντιχολινεργικά, παιδικά εισπνεόμενα κ.α. Η έλλειψη είναι τεράστια και εξίσου τεράστιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όπως σημείωσε ο κ. Γκούντας, «έχουν γίνει παρεμβάσεις και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προς τον ΕΟΦ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Για το ακινετόν μάλιστα έχει γίνει παρέμβαση και από την Ελληνική Νευροψυχιατρική Εταιρεία και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και παρά τις διαβεβαιώσεις του ΕΟΦ ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες η έλλειψη συνεχίζεται».


Σε πάρα πολλά φαρμακεία του Αγρινίου δεν υπάρχει ούτε ένα τεμάχιο ακινετόν, όπως κι άλλων αναντικατάστατων φαρμάκων! «Ένας από τους πολλούς λόγους που υπάρχουν οι ελλείψεις αυτές, τη στιγμή μάλιστα που η αγορά έχει τεράστια ανάγκη τα συγκεκριμένα και όχι μόνο φάρμακα, είναι ότι δεν γίνεται έγκαιρα από τον ΕΟΦ διασταύρωση των ποσοτήτων που κάνει εισαγωγή. Ένας ακόμη λόγος, είναι οι παράλληλες εισαγωγές και εξαγωγές λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής τιμής που έχουν τα σκευάσματα στην Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί κάθε φαρμακαποθήκη να εξάγει τα φάρμακά της και αυτό γίνεται κατά κόρον. Εξάγονται φάρμακα που είναι για να καταναλωθούν στην ελληνική αγορά, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιος» πρόσθεσε ο κ. Γκούντας, ο οποίος συμπληρωματικά ανέφερε ότι «πάντα υπήρχαν μικροελλείψεις, αλλά πλέον μιλάμε για ελλείψεις στον απόλυτο βαθμό».


Οι ελλείψεις αυτές παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2016, ενώ τον Δεκέμβριο περασμένου χρόνου η κατάσταση είχε φτάσει στο «κόκκινο». Από τότε γινόταν λόγος για μεγάλες ελλείψεις. Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι τεράστιες και δεν υπάρχει «θεραπεία», αφού τα αναντικατάστατα φάρμακα δεν διαθέτουν κανένα παραπλήσιο φαρμακευτικό σκεύασμα που να μπορεί να καλύπτει την θεραπεία τους, έστω και στον ελάχιστο βαθμό, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό για την εξέλιξη και τις συνέπειες της έλλειψης αυτής.


ΠΗΓΗ: http://sinidisi.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
‘Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών