Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Με τη σέσουλα οι μαγνητικές τομογραφίες στην Ελλάδα

4/8/2014 1:00:26 μμ
Βάζει πλαφόν το υπουργείο Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Κυριολεκτικά με τη σέσουλα παραγγέλλονται οι μαγνητικές τομογραφίες στους Έλληνες ασθενείς με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να επιχειρεί να βάλε φρένο σε αυτή την υπέρογκη δαπάνη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" με τον συνδυασμό ενός «πλαφόν» στην εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων ανά περιφέρεια και ανά πάροχο, και ενός είδους «κόφτη» στη συνταγογράφηση εξετάσεων μέσω κατευθυντήριων οδηγιών, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βάλει φρένο στον διαρκώς και αδικαιολόγητα διογκούμενο αριθμό εξετάσεων που εκτελούνται στη χώρα μας. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει τις δύο αυτές παρεμβάσεις, ενώ υπό εξέταση τίθεται και η θέσπιση ανωτάτου ορίου στον αριθμό των εξετάσεων που θα επιτρέπεται να γράφονται ανά παραπεμπτικό, ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού.

Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τις μαγνητικές και τις αξονικές τομογραφίες. Το 2013 διενεργήθηκαν 496.509 μαγνητικές τομογραφίες σε ασφαλισμένους, έναντι 353.902 το 2012. Αύξηση 40,3% μέσα σΆ ένα χρόνο! Αντίστοιχα, η αύξηση στον αριθμό των αξονικών τομογραφιών ήταν της τάξης του 28%: 765.496 αξονικές τομογραφίες έναντι 623.508 το 2012.

Ήδη για το 2014 έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και κάθε μέρα «τρέχουν και οι αριθμοί» όπως σημειώνουν στελέχη στον χώρο της Υγείας, αλλά επισημάνθηκε και από τους επικεφαλής της τρόικας στην τελευταία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ετσι, ενώ η «αποδεκτή» δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις για το πρώτο εξάμηνο -σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ- είναι 164 εκατομμύρια ευρώ, οι πάροχοι έχουν απαιτήσεις 336 εκατομμύρια για εξετάσεις που εκτέλεσαν. Για όλο το 2014 ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό για εξετάσεις 328 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι εάν πληρωθεί το σύνολο των απαιτήσεων -και δεν «κουρευτούν» μέσω claw back και rebate- αυτός έχει εξαντληθεί προ μηνός.

H υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί εντός των ημερών κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας αφορά την καθιέρωση μηνιαίου πλαφόν στη δαπάνη εκτέλεσης εξετάσεων από τα διαγνωστικά κέντρα-εργαστήρια. Για τον ορισμό του πλαφόν σε κάθε πάροχο πρώτα θα γίνεται κατανομή, ανά περιφέρεια και με βάση τον πληθυσμό της, του «κλειστού» προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις. Εν συνεχεία θα καταμερίζεται ο προϋπολογισμός της περιφέρειας σε κάθε διαγνωστικό κέντρο-εργαστήριο, σε αναλογία με το πόσες εξετάσεις είχε πραγματοποιήσει το 2013. Εάν ο πάροχος συμπληρώνει το πλαφόν πριν από το τέλος του μήνα θα έχει το δικαίωμα να ζητεί το σύνολο του κόστους των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαγνωστικό κέντρο.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη θέσπιση ενός πλαισίου οδηγιών και κανόνων για τη συνταγογράφηση παραπεμπτικών για εξετάσεις (θα ορίζεται με ποια συχνότητα και σε ποιες περιπτώσεις αυτές θα γράφονται). Για παράδειγμα, η απόφαση θα ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί την παραπομπή για μαστογραφία ανά τρία έτη σε ασφαλισμένη ηλικίας 20-40 ετών και κάθε χρόνο σε ασφαλισμένη άνω των 40 ετών. Η εκπόνηση αυτών των οδηγιών έγινε βάσει πορίσματος ειδικής επιτροπής του ΕΟΠΥΥ, ενώ ελήφθησαν υπόψη και οι σχετικές προτάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα διαλύονται αυτοδικαίως για όσους αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση παραπεμπτικών
4 φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απένταξή τους από τη θετική λίστα






Σχετικά άρθρα

ΕΟΠΥΥ: Νέος όρος για τις συμβάσεις με τους παρόχους του
Θα διαλύονται αυτοδικαίως για όσους αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση παραπεμπτικών
«Λάθος του υπουργείου Υγείας για τα σκευάσματα κωδεΐνης»
4 φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απένταξή τους από τη θετική λίστα
Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο