Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μάχη για τα γενόσημα! Όλες οι αντιδράσεις

3/9/2015 9:31:53 πμ
Αναζητώντας λύση για αύξηση της κατανάλωσης των γενόσημων φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Αγριος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ μια άνευ φαρμακοβιομηχανιών, δανειστών και κυβερνητικών για τα γενόσημα φάρμακα λίγο πριν τις κάλπες.
Στόχος όλων των υπουργών υγείας ήταν να αυξηθεί η κατανάλωση των γενοσήμων ώστε να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη.
Όμως βάση στοιχείων ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί, αφού και το ποσοστό των γενοσήμων δεν αυξήθηκε και η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε με άλλα τεχνάσματα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δανειστές πίεσαν για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία χωρίς τη χρήση της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των γιατρών που εύλογα ήθελαν να έχουν τον πρώτο λόγο στη θεραπεία των ασθενών τους ορίζοντας και την εμπορική ονομασία των φαρμάκων.

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από τους Έλληνες Φαρμακοβιομηχάνους οι οποίοι υποστηρίζουν πια ανοικτά πως πίσω από τις μνημονιακές απαιτήσεις κρύβονται άλλες επιδιώξεις, που μπορεί πιθανώς και να σχετίζονται με τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες ή πολυεθνικές.

Κίνητρα για τα γενόσημα


Οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι πάντως διαμηνύουν πως όποια κυβέρνηση και να εκλεγεί, θα πρέπει να βρει τρόπο να προωθήσει τα γενόσημα, τη στιγμή που οι δεσμεύσεις μας προς τους δανειστές λένε πως το ποσοστό χρήσης τους από το σημερινό 23% θα πρέπει να ανέλθει στο 40% μέχρι το τέλος του 2015 και στο 60% μέχρι το 2016.

Μάλιστα οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν πως η εφαρμογή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία τα τελευταία δυο χρόνια, δεν επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού τα γενόσημα παρέμειναν στα ίδια χαμηλά επίπεδα σε σχέση με εκείνα των άλλων χωρών της ΕΕ.

«Το μέτρο απέτυχε παταγωδώς γιατί αγνοήθηκε το γεγονός ότι η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων αποτελεί θέμα εμπιστοσύνης και συνειδητής επιλογής ιατρών ασθενών και φαρμακοποιών», λένε κύκλοι που πρόσκεινται στους Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους.

Τι λέει η ΠΕΦ

Επίσης κύκλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κάνουν τις παρακάτω παρατηρήσει αναφορικά με τη συνταγογράφηση:

• Η δυνατότητα χρήσης και της εμπορικής ονομασίας για τις χρόνιες παθήσεις και τα γενόσημα σε καμία περίπτωση δεν κατήργησε την υποχρέωση συνταγογράφησης με τη δραστική. ?λλωστε η παράλληλη χρήση εμπορικής και δραστικής απαντάται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
• Η δυνατότητα χρήσης και της εμπορικής ονομασίας σε καμία περίπτωση δεν κατήργησε την υποχρέωση χορήγησης του φθηνότερου φαρμάκου της ίδιας δραστικής από τον φαρμακοποιό. Υπό αυτή την έννοια η δυνατότητα παράλληλης χρήσης και της εμπορικής ονομασίας ΔΕΝ συνεπάγεται επιπλέον κόστος για το σύστημα.
• Μετά από την εμπειρία των δύο χρόνων εφαρμογής της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με τη δραστική τα γενόσημα παρέμειναν στα ίδια χαμηλά επίπεδα σε σχέση με εκείνα των άλλων χωρών της ΕΕ. Το μέτρο απέτυχε παταγωδώς γιατί αγνοήθηκε το γεγονός ότι η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων αποτελεί θέμα εμπιστοσύνης και συνειδητής επιλογής ιατρών ασθενών και φαρμακοποιών.
Με βάση τα παραπάνω, η δυνατότητα χρήσης και της εμπορικής ονομασίας (και μάλιστα αποκλειστικά στα φάρμακα των χρονίων παθήσεων) αποτελεί ένα από τα πολλά εργαλεία αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων και ελέγχου της αναίτιας υποκατάστασης με ακριβότερες θεραπείες.
• Στα μάτια εκείνων που μπορούν να διαβάσουν ανάμεσα στις γραμμές (όσων γνωρίζουν πως λειτουργεί η φαρμακευτική αγορά), η εμμονή των δανειστών στην επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με τη δραστική υποκρύπτει ένα γενικότερο σχέδιο διάλυσης του εγχώριου ανταγωνισμού: Είναι γνωστές οι δυνατότητες και προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όμως φαίνεται ότι κάποιοι κύκλοι θεωρούν συμφέρον να εισάγουμε ως χώρα φάρμακα τα οποία ήδη παράγονται στην Ελλάδα από ελληνικά χέρια.
• Όμως τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους : Την ίδια ώρα που η συζήτηση εξαντλείται στον τρόπο με τον οποίο θα συνταγογραφούνται τα γενόσημα, τα εισαγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους εισέρχονται χωρίς φραγμούς και σαρώνουν τους σχετικούς δημόσιους προϋπολογισμούς (2014: €600 εκατ. 2015: 750 εκατ.) απειλώντας σοβαρά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month