Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Μ. Πανουσοπούλου: Χρειαζόμαστε φορέα αξιολόγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων

20/6/2023 12:28:02 πμ
Δεν είναι αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ τόνισε η ειδικός στο 8ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο 8ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, που διοργάνωσε η Boussias Events και το Health Daily, μίλησε η Μαρία Πανουσοπούλου, Head of S. Athens Regional Directorate of ΕΟΠΥΥ, Coordinator of the Med. Technology Equipment & Materials. Η ειδικός αναφέρθηκε στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει φορέας υπεύθυνος για τη διεξαγωγή συστηματικών αξιολογήσεων των τεχνολογιών υγείας με σκοπό την υποστήριξη των διαδικασιών λήψης αποφάσεων για την υγειονομική περίθαλψη, όπως είναι η αποζημίωση, η τιμολόγηση και οι αποφάσεις κάλυψης.

Προς το παρόν, για λόγους καθαρά αποζημιωτικούς αυτό το ρόλο έχει αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να έχει αυτούσια αυτήν την αρμοδιότητα. Όπως εξήγησε, ο ΕΟΠΥΥ εκτελεί αυτό το έργο για λόγους αποζημίωσης, είτε άμεσα μέσα από τις υπηρεσίες του είτε έμμεσα μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών υλικών και αμοιβών. Η Επιτροπή γνωμοδοτεί προς το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, το οποίο είναι αρμόδιο και για την τελική απόφαση.

Η Μ. Πανουσοπούλου ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει ένας συστημικός σχεδιασμός, αναγνώριση της παρούσας κατάστασης, των αναγκών και των προκλήσεων, βελτίωση του διαδικαστικού πλαισίου, να αναπτυχθούν δίκτυα συνεργασίας με τη βιομηχανία τους συλλόγους ασθενών και άλλους διεθνείς οργανισμούς, να προσδιοριστούν οι αναδυόμενες τάσεις, να προσεγγίσουμε την τεχνολογία με επίκεντρο τον ασθενή και να αναπτύξουμε μηχανισμούς για τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση ούτε υπάρχει πολιτική απόφαση στο ποιος θα αναλάβει να εφαρμόσει όλα τα παραπάνω.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ
Με κορυφαίους ειδικούς από την Αμερική και την Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ