Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Λύση για όσους δεν ανταποκρίνονται στην αντιυπερτασική τους αγωγή

10/2/2017 1:07:05 μμ
Ο συνδυασμός τεσσάρων δραστικών ουσιών δίνει καλύτερα αποτελέσματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι περισσότεροι υπερτασικοί ασθενείς δεν κατορθώνουν να ρυθμίσουν ικανοποιητικά την πίεσή τους παρά τη φαρμακευτική τους αγωγή, η οποία συνήθως αφορά μονοθεραπείες (μεμονωμένα φάρμακα) ή συνδυασμούς 2 ή 3 φαρμάκων, που ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες.

 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και ερευνητικά κέντρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ θέλησαν να βρουν τη λύση για αυτούς τους ασθενείς και δοκίμασαν ένα συνδυασμό τεσσάρων φαρμάκων για την υπέρταση σε ένα χάπι, ο οποίος αποδείχθηκε δύο φορές πιο αποτελεσματικός και πολύ πιο ασφαλής από τις σημερινές επιλογές!


Το χάπι περιείχε τις δραστικές ουσίες ιρβεσαρτάνη (irbesartan), αμλοδιπίνη (amlodipine), υδροχλωροθειαζίδη (hydrochlorothiazide) και ατενολόλη (atenolol) σε περιεκτικότητα πολύ μικρότερη από όση έχουν τα μεμονωμένα σκευάσματα αυτών των ουσιών.

 

Όλοι οι ασθενείς που έλαβαν το τετραπλό πολυχάπι είδαν την πίεσή τους να μειώνεται σε υγιή επίπεδα (<140/90mmHg) μέσα σε ένα μήνα, ενώ κανένας από τους ασθενείς δεν παρουσίασε ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που θεωρείται ότι οφείλεται στις μικρότερες δόσεις κάθε φαρμάκου.

 

Επειδή όμως ο αριθμός των εθελοντών ήταν μικρός (τον έλαβαν μόλις 18 πάσχοντες από μη ελεγχόμενη υπέρταση), η επιστημονική ομάδα προγραμματίζει πολύ μεγαλύτερη μελέτη για να επαληθεύσει αυτά τα πρώτα ευρήματά τους.


Η μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών