Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Λύση επιβίωσης για τους φαρμακοποιούς οι συστεγάσεις και οι αλυσίδες

3/11/2016 10:18:11 πμ
Στοιχεία για την πτώση του τζίρου των φαρμακείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Προς τα συστεγαζόμενα φαρμακεία θα προσανατολιστούν οι φαρμακοποιοί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την «κατρακύλα» των εσόδων τους, υποστηρίζει άρθρο του ιστότοπου «iatronet.gr».


Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, «όλα δείχνουν ότι πολλά θα παιχτούν με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία –έως τρεις φαρμακοποιοί μαζί ορίζει ο νόμος– καθώς αυτό ευνοεί την κατανομή των εξόδων σε περισσότερα πρόσωπα, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η δυνατότητα που παρέχει η τελευταία ΚΥΑ για τη δημιουργία αλυσίδων (έως 10 καταστήματα με αντίστοιχο αριθμό αδειών).»

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι υπάρχουν πληροφορίες για ένα σχήμα αλυσίδας φαρμακείων που παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες και αφορά την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πάντως «πως τέτοιου είδους σχήματα –αν ποτέ θα δημιουργηθούν– θα είναι με απώτερο στόχο την πώλησή τους σε κάποιον επενδυτή, ο οποίος δεν θα έχει καμία σχέση με τον φαρμακευτικό χώρο!»

Το άρθρο επίσης μιλάει για θέματα του κλάδου που εκκρεμούν, τα οποία «το κράτος ηθελημένα δεν επιλύει αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος. Δύο τέτοια θέματα είναι το ωράριο –μάλιστα έχουν εμφανιστεί και φαρμακεία που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο– αλλά και υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (στις οποίες ο φαρμακοποιός θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο).

Πόσο έχει πέσει ο τζίρος

Το 2012, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του iatronet, «ο μηνιαίος τζίρος ενός φαρμακείου όσον αφορά αποκλειστικά τα συνταγογραφούμενα ήταν μεσοσταθμικά περί τα 15.000 ευρώ, ενώ, αν συμπεριληφθούν και τα μη συνταγογραφούμενα και τα παραφάρμακα, ανέβαινε στις 30.000 ευρώ.
Πριν από δύο χρόνια, ο μηνιαίος τζίρος από τα συνταγογραφούμενα ήταν 9.000 ευρώ και με τα μη συνταγογραφούμενα (μαζί με τα παραφάρμακα) ανέβαινε στα 15.000-17.000 ευρώ. Σήμερα, ο μέσος τζίρος κυμαίνεται στα 7.000 ευρώ και με τα λοιπά σκευάσματα σχεδόν διπλασιάζεται στα 13.000-14.000 ευρώ.

Μολονότι ο αριθμός των συνταγών που σήμερα εκτελούνται είναι ίδιος με αυτόν του 2012 και ο όγκος των πωληθέντων φαρμάκων είναι αυξημένος σε σχέση με αυτόν προ τετραετίας, η πτώση, σημειώνει πηγή της αγοράς, ήταν δεδομένο ότι θα συμβεί, για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι έχουν μειωθεί οι τιμές των συνταγογραφούμενων και ο δεύτερος εξαιτίας της υποκατάστασης των ακριβών σκευασμάτων με άλλα, φθηνότερα.

Έτσι, σήμερα, η μέση τιμή απόδειξης είναι τα 21 ευρώ, όταν το 2012 ήταν τα 61 ευρώ. Η συνολική πτώση του τζίρου, σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αλλά συγκρατήθηκε από τα παραφάρμακα (τους 1.023 κωδικούς), τα οποία από το 2012 εμφανίζουν γεωμετρική αύξηση στις πωλήσεις τους.»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης
Δεν νοείται διανομή ΦΥΚ χωρίς αυτά, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης