Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Λειτουργούν και στην Ελλάδα παραφαρμακεία

15/6/2018 12:12:53 μμ
Πρόκειται για ξεκάθαρη αντιποίηση του έργου του φαρμακοποιού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Καταστήματα, σε τουριστικές κυρίως περιοχές, έχουν αναρτήσει παράνομα επιγραφές με σταυρούς και τη λέξη «pharmacy» (ή παράγωγα αυτής), με στόχο να παραπλανούν τους καταναλωτές ότι πρόκειται για φαρμακεία.

Φαίνεται πως σε πολλά από αυτά τα καταστήματα πωλούνται παραφάρμακα αλλά και φάρμακα, κυρίως μη συνταγογραφούμενα.


Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει δεχτεί σχετικές καταγγελίες από Φαρμακευτικούς Συλλόγους και ζητά τώρα την αφαίρεση των εν λόγω επιγραφών αλλά και την επιβολή των ανάλογων προστίμων, οι οποίες μπορεί να είναι της τάξης των 15.000 ευρώ ή των 30.000 ευρώ, ακόμα και των 50.000 ευρώ (ανάλογα με την περίπτωση).


Όπως εξηγεί ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου, Ηλίας Δημητρέλλος, «πρόκειται για ξεκάθαρη αντιποίηση του έργου του φαρμακοποιού και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού» και παραθέτει τα χωρία των νόμων που το αποδεικνύουν:

'Αρθρο 258 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α΄ 5):

«1. Η καθ' οιονδήποτε τρόπο χρήση και εμπορική εκμετάλλευση α) της λέξεως «φαρμακείο» (αυτούσια ή των παραγώγων της) σε οποιαδήποτε γλώσσα, και β) του σταυρού πρασίνου χρώματος, σε οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία.

2. Οι παραβάτες της προηγούμενης παραγράφου τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή.»


Όσο για την παράνομη πώληση φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο κ. Δημητρέλλος επικαλείται τις εξής διατάξεις:

  • Παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 1963/1991 ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού.
  • Παρ. 1 του άρθρου 13 του ΝΔ 96/1973 ότι η λιανική πώληση των φαρμακευτικών εν γένει προϊόντων επιτρέπεται μόνον υπό των νομίμως λειτουργούντων φαρμακείων.
  • 'Αρθρο 34 του Ν. 5607/1932 ως ισχύει, ότι απαγορεύεται η αντιποίηση του έργου του φαρμακοποιού. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: «1. Η εκτέλεσις των συνταγών και η λιανική πώλησις φαρμάκων εις το κοινόν επιτρέπεται μόνον εις φαρμακοποιούς έχοντας εν λειτουργία νομίμως συνεστημένα φαρμακεία, ή διευθύνοντας φαρμακεμπορεία, περί ων το άρθρ. 24 του Ν. 5607 και εντός των φαρμακείων ή φαρμακεμπορείων, άτινα ούτοι νομίμως διευθύνουσιν. 2. Αι κατά παράβασιν του παρόντος άρθρου αντιποιούμενοι έργα φαρμακοποιού τιμωρούνται εισαγόμενοι δι' απ' ευθείας κλήσεως με φυλάκισιν τριών μηνών και χρηματικήν ποινήν 2 χιλιάδων δρχ. και εν υποτροπή με φυλάκισιν 6 μηνών και χρηματικήν ποινήν δρχ. 4 χιλιάδων».
  • 'Αρθρο 95 παρ. 7 εδ. β΄ του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167): «Όποιος χωρίς να έχει τα από το νόμο προβλεπόμενα προσόντα και τη σχετική αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές, πωλεί φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα αντιποιούμενος έργο φαρμακοποιού, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή». 

Ο κ. Δημητρέλλος συνιστά στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους που διαπιστώσουν τέτοιες παραβάσεις από καταστήματα της περιοχής ευθύνης τους, «να προβούν άμεσα σε σχετική αναφορά:

α) στον Ε.Ο.Φ. για να επιβάλει τις κυρώσεις (αποστέλλοντας το σχετικό αποδεικτικό υλικό, όπως φωτογραφίες, αποδείξεις λιανικής πώλησης για να αποδεικνύονται τα στοιχεία της επιχείρησης και οι γενόμενες πωλήσεις) και

β) στις κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες είναι εντεταλμένες να αφαιρέσουν τις εν λόγω επιγραφές.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη