Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κρούσματα τυφοειδούς πυρετού στην Ευρώπη

15/9/2017 2:53:18 μμ
Συνδέονται με το Rainbow Gathering που έγινε τον Αύγουστο στην Ιταλία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τρία περιστατικά τυφοειδούς πυρετού στη Γαλλία και ένα στη Γερμανία αναφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οι οποίες συνδέονται με το Rainbow Gathering που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Friuli-Venezia Giulia της Ιταλίας, τον Αύγουστο.


Τα Rainbow Gatherings (Συγκεντρώσεις ουράνιου τόξου) είναι συγκεντρώσεις ανθρώπων σε απόμερες περιοχές του κόσμου, οι οποίοι για περίπου ένα μήνα ζουν σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, χωρίς ρεύμα, αλκοόλ και οποιουδήποτε είδους εμπορική συναλλαγή. Ο θεσμός υπάρχει από τη δεκαετία του 1970.


Ο τυφοειδής πυρετός είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τη Salmonella Typhi, μια σπάνια ασθένεια στην Ευρώπη αλλά ενδημική σε πολλά μέρη του κόσμου, που παγκοσμίως το χρόνο εμφανίζει περίπου 21 εκατομμύρια κρούσματα και προκαλεί 222.000 θανάτους. Η λοίμωξη συνδέεται συνήθως με κακή υγιεινή, μόλυνση των τροφίμων και έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού. Οι σοβαρές μορφές της ασθένειας μπορεί να είναι θανατηφόρες, ειδικά χωρίς επαρκή θεραπεία.


Η περίοδος επώασης του τυφοειδούς πυρετού είναι συνήθως 1-2 εβδομάδες, αλλά μπορεί να είναι έως και 60 ημέρες. Μερικά άτομα μπορούν να γίνουν χρόνιοι φορείς, χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα, γεγονός που συνεπάγεται ότι μεταδίδουν περαιτέρω την ασθένεια στους οικείους τους. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ECDC, ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης αυξάνεται σημαντικά, όταν ένας χρόνιος φορέας εμπλέκεται σε δραστηριότητες διαχείρισης τροφίμων.


Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο τυφοειδής πυρετός δεν είναι η ίδια ασθένεια με τον τύφο.

Πρόληψη

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τακτική πλύση των χεριών με σαπούνι, σχολαστικότητα στην υγιεινή των τροφών, προτίμηση των μαγειρεμένων τροφίμων σε περίπτωση αβεβαιότητας της υγιεινής τους και βράσιμο του μη ασφαλούς νερού.


Το εμβόλιο κατά του τυφοειδούς πυρετού είναι ένα ασφαλές, με μέτρια αποτελεσματικότητα, το οποίο συνιστάται σε ταξιδιώτες σε ενδημικές περιοχές της νόσου ή σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.


Τα άτομα που παρουσιάζουν πυρετό και / ή γαστρεντερικά συμπτώματα μετά από ενδεχόμενη έκθεση σε άτομα που έχουν μολυνθεί με Salmonella Typhi θα πρέπει να ζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA
Η εταιρεία υπόσχεται προσιτές λύσεις τόσο για τα διαγνωστικά εργαστήρια όσο και για την κατ΄ οίκον φροντίδα των ασθενών






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της