Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κρήτη: Αυξήθηκαν τα φαρμακεία αλλά όχι τα έσοδά τους

28/9/2017 1:37:30 μμ
Οι νέοι φαρμακοποιοί επιμένουν πάντως στο επιχειρείν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των φαρμακείων την τελευταία τριετία στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, με τα έσοδα όμως στον κλάδο να είναι διαρκώς μειωμένα, ως συνέπεια της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα  η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), κατά το έτος 2016 λειτούργησαν στο σύνολο της χώρας 10.386 φαρμακεία, εκ των οποίων τα 544 στην Κρήτη. Συγκριτικά με το περασμένο έτος καταγράφεται πανελλαδική αύξηση 0,2% σε όλη την Ελλάδα, με τον αριθμό των φαρμακείων στην Κρήτη να είναι αυξημένος κατά 1,3% (544 έναντι 537 το 2015).


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων αριθμεί 150 μέλη αυτή τη στιγμή, με τον πρόεδρο Μανώλη Κατσαράκη να εξηγεί στα «Χανιώτικα Νέα» ότι η αύξηση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ γίνεται για δύο λόγους: «Αφενός το άνοιγμα φαρμακείου αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τους νέους αποφοίτους των φαρμακευτικών σχολών, εκτός αν φύγουν στο εξωτερικό» και σημειώνει πως «πλέον οι διορισμοί στον ΕΟΠΥΥ, σε νοσοκομεία και άλλους φορείς είναι εξαιρετικά περιορισμένοι ή μηδενικοί άρα το άνοιγμα φαρμακείου παρά το σημαντικό κόστος που έχει είναι μονόδρομος».


Η άλλη αιτία για την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη είναι η συστέγαση. Όπως εξηγεί «αυτή τη στιγμή στα Χανιά έχουμε 150 μέλη αλλά στην πραγματικότητα τα καταστήματα δεν είναι τόσα. Η συστέγαση επιτρέπει να μπει ένας νέος φαρμακοποιός σε υφιστάμενη επιχείρηση με αδειούχο φαρμακοποιό εν λειτουργία, άρα έχουμε μια στατιστική αύξηση αλλά όχι όμως σε καταστήματα».

Σημειώνεται πως κατά το έτος 2016 λειτούργησαν 10.386 φαρμακεία στο σύνολο της χώρας, εκ των οποίων τα 3.736 (36%) στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.  Η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές παρατηρήθηκε στην Ήπειρο.

Οικονομικές δυσκολίες

Αναφορικά με τα έσοδα των φαρμακοποιών στην Ελλάδα του 2017, ο κ. Κατσαράκης εξηγεί πως «τα πράγματα άλλαξαν ριζικά στα χρόνια του μνημονίου. Σήμερα ο φαρμακοποιός καλείται να επιβιώσει από τη λιανική τιμή του φαρμάκου η οποία κατακρημνίζεται συνεχώς, ενώ έχει τα ίδια έξοδα η επιχείρησή του». Αναφορικά με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κατσαράκη εξηγεί πως για τα φάρμακα η καθυστέρηση στις πληρωμές έχει μειωθεί στις 90 ημέρες, αλλά για τα αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα οι καθυστερήσεις φτάνουν ακόμα και τους 6 μήνες.

Εξετάσεις φαρμακοποιών

Εν τω μεταξύ, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης ανακοινώθηκε ότι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού, της εξεταστικής περιόδου Οκτωβρίου 2017 λήγει την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.


ΠΗΓΗ: http://www.haniotika-nea.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο