Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Κλειστός ο προϋπολογισμός για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής

22/1/2018 1:03:16 μμ
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερσυνταγογράφηση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σταθερή διατηρείται η προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να περιορίσει τις καταχρηστικές δαπάνες, οι οποίες διασπάθιζαν δημόσιο χρήμα σε άσκοπες συνταγογραφήσεις. Η κατηγορία των σκευασμάτων ειδικής διατροφής αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο μάλιστα εν μέσω κρίσης άνθισε.


Σύμφωνα με την παρουσίαση «Κατηγοριοποίηση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στατιστική ανάλυση της συνταγογράφησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής (ΣΕΔ) με σκοπό την πρόληψη της υπερσυνταγογράφησης», η οποία δημοσιοποιήθηκε σε πρόσφατο συνέδριο της ΕΣΔΥ, τα σκευάσματα υποθρεψίας και δυσαπορρόφησης συνταγογραφήθηκαν κατά χιλιάδες το Μάρτιο του 2015. Συγκεκριμένα, μόνο για εκείνο το μήνα, 15.000 τέτοια σκευάσματα υποβλήθηκαν για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, και μάλιστα μόνο στην Αλεξανδρούπολη!


Στην παρουσίαση, την οποία υπογράφουν οι κ.κ.Σωτήρης Μπερσίμης, πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, Ιωάννης Βαφειάδης, τ. γενικός διευθυντής ΕΟΠΥΥ και Κωνσταντίνος Ζαχαρόπουλος, γιατρός ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ξεκάθαρα η αυξητική τάση των δαπανών για σκευάσματα ειδική διατροφής.

Συγκεκριμένα, το 2012 η δαπάνη ήταν 12 εκατ. ευρώ, το 2013 ήταν 11,35 εκατ. ευρώ, το 2014 ήταν 21,56 εκατ. ευρώ, το 2015 ήταν 34,59 εκατ. ευρώ και το 2016 διαμορφώθηκε στα 46,36 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, η εκτίναξη αποδίδεται στα σκευάσματα δυσαπορρόφησης, καθώς από δαπάνη 5,64 εκατ. ευρώ το 2013, ήτοι το περίπου 50% του συνόλου, εκτοξεύτηκαν στα 37,63 εκατ. ευρώ το 2016, δηλ. στο 81% της συνολικής αξίας σκευασμάτων.


Για το 2017 τα στοιχεία δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ενώ για την τρέχουσα χρονιά ο ΕΟΠΥΥ προσδιόρισε τη δαπάνη στα 16,5 εκατ. ευρώ (κλειστός προϋπολογισμός), ενώ προϋπολόγισε και άλλα 13 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπάνης το 2017. Επίσης στον προϋπολογισμό υπάρχει και πρόβλεψη για clawback της τάξης των 13 εκατ. ευρώ. Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η εξοικονόμηση τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ κατ' έτος.


Ανάμεσα στα μέτρα που έχει λάβει ο ΕΟΠΥΥ, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, είναι και τα εξής:

  • Κατηγοριοποίηση των σκευασμάτων ανάλογα με τη σύνθεση και τις ενδείξεις τους.
  • Σταθερή παρακολούθηση της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  • Ανάπτυξη ειδικού αλγόριθμου, με σκοπό να αναδειχθούν περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης ή πιθανής μη αναγκαίας συνταγογράφησης.
Πληροφορίες από εδώ.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους από το 2012
Τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού για τα προϊόντα διαβήτη ζητά ο Σύνδεσμος






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών