Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Κίνητρα για να επιλέγουν γενόσημα οι ασφαλισμένοι

21/5/2018 1:28:46 μμ
Δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας απέναντι στους Θεσμούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη για τα φάρμακά τους όταν επιλέγουν γενόσημο αντί πρωτότυπου φαρμάκου είναι μεταξύ των μέτρων που δεσμεύθηκε έναντι των εκπροσώπων των θεσμών να λάβει το υπουργείο Υγείας, ως κίνητρο αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά.


Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι μόλις το 25-30% των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασφαλισμένους είναι γενόσημα, τη στιγμή που ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 40%.

Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι σήμερα συμμετέχουν σε ποσοστό που φτάνει περίπου το 27% κατά μέσον όρο στο κόστος των φαρμάκων τους και το οποίο συμπεριλαμβάνει τη θεσμική συμμετοχή 10% ή 25% –ανάλογα με την πάθηση–, τη διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική τιμή και τη λιανική τιμή του φαρμάκου, καθώς και το ένα ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ ανά συνταγή.


Το χαμηλό ποσοστό χορήγησης γενοσήμων σε ασφαλισμένους είναι ένα από τα «αγκάθια» της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία –σύμφωνα με την ελληνική πλευρά– πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι εστίασαν και στις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκεκριμένα στη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, αλλά και στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για 2.800 οικογενειακούς γιατρούς ανταποκρίθηκαν μόλις 658 υποψήφιοι. Οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών, με το υπουργείο Υγείας να ζητεί ευελιξία στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
‘Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών