Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κίνδυνος από "κρυμμένα" φάρμακα σε φυτικά συμπληρώματα διατροφής

10/2/2017 8:55:24 πμ
Διαβάστε ποια είναι τα πιο επίφοβα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Η «υπόσχεση» που δίνει στους καταναλωτές η ετικέτα ενός συμπληρώματος διατροφής, ότι δηλαδή είναι φυτικό ή φυσικό, δεν ισχύει πάντοτε.


Είναι χαρακτηριστική η διεθνής έρευνα Ιρλανδών και Βρετανών επιστημόνων σε συμπληρώματα διατροφής και τα οποία παράγονται σε διάφορες χώρες και διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά προβάλλονται ως φυσικά και φυτικά ενώ περιέχουν φάρμακα που δεν τα αναγράφουν στα συστατικά τους.


Ο επίτιμος καθηγητής χημείας Duncan Burns, του Ινστιτούτου Διατροφικής Ασφάλειας (Queens University Belfasts Institute for Global Food Security) και η ομάδα του, ανέλυσαν πολλά διατροφικά συμπληρώματα για να διαπιστώσουν αν περιέχουν συστατικά που δεν αναγράφουν.


Οι ερευνητές βρήκαν πολλές «παρασπονδίες» ειδικά σε συμπληρώματα για την παχυσαρκία και την στυτική δυσλειτουργία.


Όπως είπε ο ίδιος ο βασικός ερευνητής: «Αναζητήσαμε έρευνες με το ίδιο αντικείμενο σε όλο τον κόσμο για να διερευνήσουμε την αγνότητα των βοτάνων ή των φυτικών συμπληρωμάτων και διαπιστώσαμε ότι ο καταναλωτής παραπλανάται νομίζοντας ότι βλέπει διαφορά στην υγεία από κάτι φυσικό, ενώ στην πραγματικότητα προσλαμβάνει ένα κρυμμένο φάρμακο.»


Κάποια από αυτά, για το αδυνάτισμα συγκεκριμένα, περιέχουν παρανόμως την ενεργή ουσία του Reductil η οποία από το 2010 αποσύρθηκε από την αγορά επειδή αύξανε τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων.


Ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος πηγάζει από την αλληλεπίδραση των κρυμμένων φαρμάκων με άλλα σκευάσματα που μπορεί να παίρνει ο καταναλωτής. Για παράδειγμα σε «φυσικά» συμπληρώματα για τη στυτική δυσλειτουργία βρέθηκαν φαρμακευτικές ουσίες που αποτελούν την ενεργή φαρμακευτική ουσία από το γνωστό μπλε χάπι του έρωτα.


Αν το αγνοεί αυτό ο καταναλωτής και ταυτόχρονα παίρνει, π.χ. φάρμακα με νιτρικά άλατα, μπορεί να παρουσιάσει ξαφνικά υπόταση ή και άλλες παρενέργειες από την αλληλεπίδραση των νιτρικών με τη σιλδεναφίλη που είναι κρυμμένη σε κάποια συμπληρώματα διατροφής.


Αυτά όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα είναι σοβαρά προβλήματα για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, υπερλιπιδαιμία ή υπέρταση και παίρνουν νιτρικά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»