Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Κενό πουκάμισο οι εξαγγελίες για ένα εξιοπρεπές ΕΣΥ

11/5/2016 11:57:00 πμ
Οι αναμονές για ακτινοβολία ξεπερνούν κάθε επιστημονική λογική
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Στα χαρτιά και στις υποσχέσεις παραμένουν οι εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ένα αξιοπρεπές ΕΣΥ. Είναι πλέον παροιμιώδης η αναμονή των ασθενών με καρκίνο προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες.

Για άλλη μια φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα την περίπτωση ενός 55χρονου ασθενή ο οποίος περιμένει εδώ και 4 μήνες για να αρχίσει τη θεραπεία με ακτινοβολίες. Για αυτόν τον ογκολογικό ασθενή εκκρεμεί αίτημα για έναρξη ακτινοθεραπείας από τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία στα Δημόσια νοσοκομεία ξεπερνά σταθερά τους δύο μήνες ενώ σε κάποια νοσοκομεία φτάνει τους πέντε μήνες. Πρόκειται για χρονικό διάστημα που επιβαρύνει την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου.

Επιπρόσθετα ο τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα.
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής:

«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την ζωή των ασθενών, με δεδομένο ότι παραβιάζονται οι κανόνες άσκησης ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα). Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών».

Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις δυσλειτουργίας του Δημόσιου συστήματος υγείας στο τηλέφωνο: 2130117372

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καταγγελίες για τις ελλείψεις φαρμάκων και τι απαντούν όσοι καταγγέλθηκαν






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ