Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Καταρρέουν οι δημόσιες δαπάνες για τη υγεία;

23/9/2013 2:15:46 μμ
Η κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία είναι 1.000 ευρώ λιγότερη από τις χώρες του ΟΟΣΑ αποκάλυψε ο καθηγητής Κ. Σουλιώτης στο Health World 2013.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Κατά 1000 ευρώ λιγότερη είναι η κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Health World 2013 ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας κ. Κυριάκος Σουλιώτης.

Περαιτέρω μείωση των δαπανών;

Ο κ. Σουλιώτης στην ομιλία του τόνισε ότι σε αυτή την εικόνα κατάρρευσης η περαιτέρω μείωση των δαπανών στην Υγεία δεν θα είναι ούτε εφικτή ούτε ωφέλιμη: «Πολλές χώρες μειώνουν διαρκώς τις δαπάνες για πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, παρά το ότι αυτές απορροφούν μικρό μέρος των συνολικών προϋπολογισμών υγείας. Με τον τρόπο όμως αυτό παράγουν νέους αρρώστους και προκαλούν νέες αυξητικές πιέσεις στις δαπάνες. Είναι φαύλος κύκλος».

Συγκεκριμένα στη χώρα μας, παρά τη μείωση των δαπανών για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη κατά 18% μεταξύ 2009-2011, η μετέπειτα πορεία με τις διαρκείς αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έχουν ως αποτέλεσμα η πρόβλεψη δαπάνης για πρωτοβάθμια φροντίδα να μην ξεπερνά το 8% του συνολικού προϋπολογισμού του Οργανισμού. Είναι συνεπώς προφανές ότι με αυτή την κατανομή δαπανών, τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα οξυνθεί: «Δεν μπορεί η χώρα με τόσο υψηλό ιατρικό πληθωρισμό να βρίσκεται στην πέμπτη θέση όσον αφορά στην αδυναμία κάλυψης των αναγκών των πολιτών για ιατρική επίσκεψη».

Απαραίτητη η μεταρρύθμιση

Ο Κ. Σουλιώτης θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ: «Είναι απαραίτητος ένας αναβαθμισμένος ρόλος των ασθενών. Τα συστήματα Υγείας υπάρχουν για να υπηρετούν τους πολίτες. Προσωπικά, θεωρώ σκόπιμο εκπρόσωποι των ασθενών να συμμετέχουν σε όλα τα διοικητικά συμβούλια και στη λήψη αποφάσεων οργανισμών που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Υγεία».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις
Χρήσιμη σε φαρμακοποιούς, ερευνητές αλλά και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη