Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Καρτέλ σε φτηνό φάρμακο για την ωχρά κηλίδα

10/5/2017 12:18:39 μμ
Καμία αρχή στην Ελλάδα δεν καταγγέλλει τις υπεύθυνες εταιρείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα με ένα φάρμακο για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω γήρανσης περιέγραφε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας κ. Χουντής, επισημαίνοντας ότι ήδη άλλες χώρες-μέλη έχουν αποφανθεί ότι δύο πολύ μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν συμπράξει (καρτέλ) για να αποκλείσουν από την αγορά πολύ φθηνότερο φάρμακο ίδιας θεραπευτικής ικανότητας και για αυτόν το λόγο τούς έχουν επιβληθεί πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ζητεί, με την ερώτησή του, να μάθει «αν στην Ελλάδα, με τεράστιο αριθμό ασθενών ωχράς κηλίδας (50.000) σε σχέση με τον πληθυσμό της και ένα "χρεοκοπημένο" ασφαλιστικό σύστημα, η κυβέρνηση ή κάποιος φορέας έχει αναλάβει να διεξαγάγει έρευνα στις εν λόγω εταιρείες για ανάλογες αθέμιτες πρακτικές» και καλεί την Κομισιόν να αποφανθεί για τη δέουσα πρακτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες-μέλη.


Η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ απάντησε ότι η ίδια «παραμένει σε στενή επαφή με άλλες εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού που εξετάζουν το θέμα» και όχι με την Ελλάδα, όπου δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από δημόσια αρχή, ούτε από τον ΕΟΦ. Μάλιστα παροτρύνει τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, επισημαίνοντας ότι οι κανόνες που διέπουν τη χρήση φαρμάκων είναι κυρίως εθνικό θέμα και ότι «συνδέεται στενά με το σχετικό εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο που πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται εν τέλει το φάρμακο».


Επίσης παραπέμπει τους ενδιαφερομένους στην απόφαση της 24ης Φεβρουαρίου 2017 του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Γαλλίας, με την οποία επικυρώνεται πολιτική που επιτρέπει την, εκτός ενδείξεων, χρήση του φθηνότερου φαρμάκου για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας», παρά τις πρακτικές των ανωτέρω εταιρειών που φούσκωναν τα κόστη των ασφαλιστικών οργανισμών και των ασθενών.

Από τον κ. Χουντή μαθαίνουμε δε ότι το Δεκέμβριο του 2014, ιταλικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 180 εκατομμυρίων ευρώ στις ίδιες φαρμακευτικές εταιρείες, για συγκρότηση καρτέλ!


Καταλήγοντας, ο κ. Χουντής ερωτά: «Γιατί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ επιβάλλει συνεχώς μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, για να σώσει δήθεν το ασφαλιστικό σύστημα, επιτρέπει να ληστεύεται από τις πολυεθνικές του φαρμάκου;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Και οι μεγάλες ανατροπές






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο