Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Καλοκαίρι και Πάρκινσον: Τι να προσέχουν οι ασθενείς

13/7/2017 11:23:46 πμ
Οδηγίες για να είναι ασφαλείς και να απολαύσουν τις διακοπές τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον είναι επιρρεπείς σε «καλοκαιρινά» προβλήματα, όπως η έντονη εφίδρωση, η δυσανεξία στη ζέστη και η υπόταση, ενώ το κολύμπι μπορεί να καταστεί επικίνδυνο λόγω της μειωμένης κινητικότητάς τους.


Ωστόσο η περίοδος του καλοκαιριού προσφέρεται για αυξημένη φυσική δραστηριότητα, η οποία βελτιώνει τη ψυχική διάθεση αλλά και το σώμα, άρα είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για τους ασθενείς σε σχέση με την πορεία της πάθησής τους.


Οι ειδικοί δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες ώστε οι ασθενείς να απολαύσουν τις διακοπές τους χωρίς προβλήματα:

  • Πρέπει να ενυδατώνονται συχνά με άφθονα υγρά. Η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα (υπεριδρωσία), ένα συχνό σύμπτωμα της νόσου, προκαλεί αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της συνεπάγεται παραισθήσεις και παραμιλητά. Αν ένας ασθενής με Πάρκινσον παρουσιάσει ξαφνικά αυξημένες παραισθήσεις, πρέπει να κάνει εξέταση αίματος, ώστε να ελεγχθούν οι ηλεκτρολύτες του.
  • Πρέπει να φροντίζουν τη διατροφή τους, ώστε να αναπληρώνουν το αλάτι που χάνεται με τον ιδρώτα και να διατηρούν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα (η ζέστη κατά κανόνα ρίχνει την πίεση).
  • Πρέπει να αποφεύγουν τη φυσική δραστηριότητα τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας, πάλι για την πρόληψη της αφυδάτωσης και της υπότασης, αλλά και του μελανώματος (οι πιθανότητες εκδήλωσης μελανώματος στους πάσχοντες από Πάρκινσον είναι αυξημένες κατά 2% σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό).
    Συνιστάται όμως κάποια μορφή ήπιας άσκησης (όπως το περπάτημα), τις κατάλληλες ώρες (πρωινές και απογευματινές), για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά και για τη σύνθεση βιταμίνης D που επιτυγχάνεται με την έκθεση στον ήλιο, καθώς πολλοί ασθενείς εμφανίζουν ανεπάρκεια.
  • Πρέπει να κολυμπούν με συνοδεία και ιδανικά με κάποιο μέσο προστασίας, όπως σωσίβιο γιλέκο ή μακρόστενα σωσίβια (γνωστά και ως «μακαρόνια επίπλευσης») που τοποθετούνται κάτω από τις μασχάλες. Αν και το κολύμπι συνιστάται στους ασθενείς, ο κακός συντονισμός των δύο πλευρών του σώματός τους μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό.
  • Τέλος, όσοι επιλέγουν για τη θεραπεία τους δερματικά επιθέματα, πρέπει να φροντίζουν να μην εκτίθενται αυτά απευθείας στον ήλιο (να τα τοποθετούν σε σημείο του δέρματος που καλύπτεται συνεχώς από τα ρούχα).

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
23/4/2024 7:15:07 πμPharmasept Hygienic Shower Cream
Νέο κρεμώδες αφρόλουτρο εντατικής ενυδάτωσης & θρέψης






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους