Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Καινοτόμα μέθοδος θεραπείας του καρκίνου του προστάτη

21/6/2017 10:21:50 πμ
Ένα ισχυρό «τρία σε ένα» τεστ εντοπίζει τους ασθενείς που θα ανταποκριθούν στην αγωγή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια απλή εξέταση αίματος θα συμβάλλει σημαντικά στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών (IRC) του Λονδίνου στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι ανέπτυξαν την εξέταση που -μεταξύ άλλων- εντοπίζει τους ασθενείς που θα ανταποκριθούν στη σωτήρια αγωγή με olaparib.

Το olaparib ανήκει σε νέα κατηγορία φαρμάκων, γνωστών ως αναστολέων PARP, η οποία διακόπτει την ανασύσταση των ασθενών κυττάρων.


Η νέα καινοτόμα εξέταση, που λειτουργεί σαν «υγρή βιοψία» και είναι σαφώς λιγότερο παρεμβατική από τη βιοψία ιστών,  αποτελεί ένα ισχυρό «τρία σε ένα» τεστ, το οποίο βοηθάει τους γιατρούς να:

  • επιλέγουν τη θεραπευτική αγωγή
  • ελέγχουν εάν αυτή είναι αποτελεσματική (εντοπίζει τα πρώτα σημάδια αντίστασης στο olaparib) 
  • παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου σε βάθος χρόνου.

 

Πώς επιτεύχθηκε αυτό; Εξετάζοντας καρκινικό DNA μέσα στις αρτηρίες, οι ερευνητές κατάφεραν να καθορίσουν ποιοι ασθενείς είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ωφεληθούν από τη χρήση του φαρμάκου. Επίσης κατέγραψαν την εξέλιξη των αιματολογικών τιμών του ασθενούς, ώστε να μπορούν να ελέγχουν εγκαίρως εάν ο καρκίνος εξελίσσεται γενετικά και έτσι να αναπτύξει αντοχές στη φαρμακευτική αγωγή.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Γιόχαν ντε Μπόνο, βρέθηκε τρόπος να αναγνωριστούν για πρώτη φορά οι γενετικές μεταβολές, οι οποίες επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη να αποκτήσουν αντοχή στο σκεύασμα olaparib, γι' αυτό και η εν λόγω εξέταση μπορεί να έχει κρίσιμο αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, αλλά και να ανοίξει το δρόμο χρήσης «φαρμάκων ακριβείας» και σε ασθενείς με άλλα είδη καρκίνου.


Οι ερευνητές εξασφάλισαν δείγματα αίματος από 49 άνδρες στο νοσοκομείο Ρόγιαλ Μάρσντεν, οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο και βρίσκονταν εγγεγραμμένοι στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του olaparib. Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό στην εξόντωση καρκινικών κυττάρων, τα οποία εμφανίζουν γενετική μετάλλαξη, ικανή να τα διατηρεί υγιή. Ορισμένοι ασθενείς αντιδρούν καλά στο olaparib, αν και σε άλλους η θεραπεία αποτυγχάνει νωρίς, καθώς τα νεοπλασματικά κύτταρα αναπτύσσουν αντιστάσεις.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»