Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Και όμως πετάμε κάθε χρόνο τουλάχιστον 140 τόνους φάρμακα

30/5/2016 10:29:50 πμ
'Αγνωστος ο αριθμός όσων πετιούνται σε σκουπίδια και νεροχύτες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 



Για άλλη μια φορά οι Έλληνες αποδεικνύονται λάτρεις των φαρμάκων καθώς τα αγοράζουν σωρηδόν και ακολούθως τα αφήνουν στα ερμάρια να λήξουν.


Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ημερησίας» ότι κάθε χρόνο συλλέγονται, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), 100-140 τόνοι ληγμένων ή εν μέρει χρησιμοποιημένων φαρμάκων, αξίας εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι αποθήκες που διαθέτει το Ινστιτούτο στη Μαγούλα έχουν «ξεχειλίσει» και πλέον δεν μπορούν να δεχτούν άλλα φάρμακα.


Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία είτε συνταγογραφήθηκαν επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε οι ασφαλισμένοι προμηθεύτηκαν οι ίδιοι χωρίς ιατρική συνταγή και τα οποία «επιστρέφουν» στους ειδικούς κάδους που βρίσκονται στα φαρμακεία. ?γνωστος, πάντως, παραμένει ο πραγματικός αριθμός φαρμάκων που καταλήγει στα σκουπίδια, στους νεροχύτες και στις λεκάνες, καθώς η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα δεν είναι καθολική.


Από το 2012 που «τρέχει» το πρόγραμμα συλλογής φαρμάκων από το ΙΦΕΤ, έχουν συλλεχθεί πάνω από 500 τόνοι φαρμάκων, που θα κατέληγαν στα σκουπίδια ή στις αποχετεύσεις, προκαλώντας βλαβερές συνέπειες λόγω αθροιστικού αποτελέσματος στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς οι φαρμακευτικές (δραστικές) ουσίες που περιέχουν, επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ινστιτούτου κ. Δημήτρη Πανταζή, σε έλεγχο που έγινε στα φάρμακα που οι πολίτες επιστρέφουν στους ειδικούς κάδους των φαρμακείων αποκαλύφθηκε ότι σε ποσοστό 10% ήταν φάρμακα που δεν έχουν λήξει! Ο κ. Πανταζής εξήγησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι συσκευασίες των φαρμάκων είναι μεγαλύτερες από τις ανάγκες των ασθενών και έτσι δεν χρησιμοποιούνται όλα τα φάρμακα και σε άλλες υπάρχει υπερσυνταγογράφηση.


Τα στοιχεία άλλωστε είναι αποκαλυπτικά: πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την πολιτική Υγείας στις χώρες-μέλη του κατατάσσει την Ελλάδα στη πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ολλανδία. Στην έκθεση υπογραμμίζεται μάλιστα ότι οι Έλληνες γιατροί συνταγογραφούν κατά 50% περισσότερα αντιβιοτικά σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού!


Πολυφαρμακία δείχνουν και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ: οι Έλληνες μόνο το α΄ εξάμηνο του 2015 κατανάλωσαν περισσότερα από 97 εκατ. κουτιά φάρμακα (στα 200 εκατ. κουτιά έφτασαν στο τέλος του 2015). Μάλιστα συνταγογραφήθηκαν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ περίπου 2,5 εκατ. περισσότερες συνταγές και δόθηκαν τουλάχιστον 8 εκατ. περισσότερα κουτιά, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2014 (33.653.084 συνταγές ασφαλισμένων εκτελέστηκαν το α? εξάμηνο 2015 σε σχέση με 31.314.251 συνταγές του ? εξαμήνου του 2014).


Πληροφορίες από την εφημερίδα "Ημερησία"

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ