Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Και όμως κάποια φαρμακεία συνεχίζουν να πωλούν θερμόμετρα υδραργύρου

8/2/2017 12:02:35 μμ
Με μηνύσεις απειλεί το ΠΑΚΟΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Ερευνητική ομάδα του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), στην προσπάθεια να διαλευκάνει την πώληση υδραργυρικών θερμομέτρων σε φαρμακεία διαπίστωσε ότι σε αρκετά από αυτά στην Αθήνα πωλούνται υδραργυρικά θερμόμετρα στους καταναλωτές. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και τη σχετική φωτογραφία. ( Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ έσβησε για λόγους αρχής τα στοιχεία της απόδειξης που μαρτυρούν το φαρμακείο, ωστόσο τα έχει στη διάθεσή του).


Διευκρινίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2007 έχει εκδοθεί ότι υπ' αρ ΟΔ ΕΟΚ 0051/2007 και 76/769/ΕΟΚ με τίτλο «περιορισμός διάθεσης στην αγορά ορισμένων οργάνων μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο. Συγκεκριμένα αναφέρονται:

Στο παράρτημα Ι της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ προστίθεται το ακόλουθο σημείο: «19a,υδράργυρος CΑS αριθ.7439-97-6.


1. Δεν επιτρέπεται να διατίθεται στην αγορά:

α) σε θερμόμετρα πυρετού

β) σε άλλα όργανα μέτρησης που προορίζονται για πώληση στο ευρύ κοινό (π .χ. μανόμετρα, βαρόμετρα, σφυγμομανόμετρα, θερμόμετρα άλλα από τα θερμόμετρο πυρετού).


2. Ο περιορισμός της παραγράφου 1 στοιχείο β) δεν ισχύει για: α) όργανα μέτρησης παλαιότερα των 50 ετών κατά τις 3 Οκτωβρίου 2007, ή β) βαρόμετρα [εκτός των βαρομέτρων που εμπίπτουν στο στοιχείο α)] έως τις 3 Οκτωβρίου 2009.


3. Μετά τις 3 Οκτωβρίου 2009 η Επιτροπή διερευνά τη διαθεσιμότητα αξιόπιστων ασφαλέστερων εναλλακτικών επιλογών που να είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτές για τα σφυγμομανόμετρα που περιέχουν υδράργυρο καθώς και τα λοιπά όργανα μέτρησης που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και για άλλες επαγγελματικές και βιομηχανικές χρήσεις. Βάσει της εξέτασης αυτής ή μόλις καταστούν διαθέσιμες νέες πληροφορίες σχετικά με αξιόπιστες ασφαλέστερες εναλλακτικές επιλογές για τα σφυγμομανόμετρα και τα λοιπά όργανα μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο, η Επιτροπή υποβάλλει, εφόσον είναι σκόπιμο, νομοθετική πρόταση για επέκταση των περιορισμών της παραγράφου 1 στα σφυγμομανόμετρα και τα λοιπά όργανα μέτρησης που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και για άλλες επαγγελματικές και βιομηχανικές χρήσεις, ούτως ώστε ο υδράργυρος να καταργηθεί σταδιακά από τα όργανα μέτρησης οποτεδήποτε είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό.»


Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, το ΠΑΚΟΕ θα στείλει άμεσα καταγγελία-διαμαρτυρία στον Υπουργό Υγείας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακοποιών ώστε να επιστήσει την προσοχή και στην συνέχεια εάν άμεσα δεν συμμορφωθούν οι φαρμακοποιοί θα υποβάλλει μηνύσεις και αγωγές.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης
Δεν νοείται διανομή ΦΥΚ χωρίς αυτά, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης