Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Και οι γεννημένοι μετά το '70 πρέπει να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς

22/9/2017 10:40:52 πμ
Ο ιός έχει προσβάλει γιατρούς και νοσηλευτές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη θλιβερή διαπίστωση ότι η ιλαρά προσβάλλει και ενήλικες Έλληνες καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών. Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί το γεγονός ότι ο ιός εμφανίστηκε τουλάχιστον σε έξι γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό στους ασθενείς τους.

Στις υγειονομικές αρχές έχει ήδη σημάνει συναγερμός, καθώς τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια είχαν δηλωθεί μόλις δύο περιστατικά ιλαράς στην Ελλάδα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες δηλώθηκαν 160 περιστατικά, από τα οποία τα 60 τις περασμένες 17 μέρες.


Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για την προστασία από τον ιό που προκαλεί βαριές επιπλοκές.

 

Η χθεσινή οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ορίζει ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό ιλαράς, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά, ώστε να θεωρηθούν θωρακισμένοι έναντι της νόσου.

Πώς και πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο σε περιόδους έξαρσης

Το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δύο δόσεις. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η γενική οδηγία είναι πως πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών. Ωστόσο, σε περιπτώσεις επιδημικής έξαρσης ή επιδημίας της ιλαράς, όπως η τρέχουσα περίοδος για την Ελλάδα, οι οδηγίες αλλάζουν: ο εμβολιασμός του παιδικού πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών και τότε χρειάζεται επανεμβολιασμός με το MMR στην ηλικία των 15 μηνών. 


Επιπλέον, το εμβόλιο πρέπει να κάνουν και οι έφηβοι που πιθανόν έχουν λάβει μόνο μία δόση αλλά και όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, καθώς εκείνη τη δεκαετία κυκλοφόρησε το εμβόλιο και είναι πιθανόν να μην έχουν εμβολιαστεί με αυτό ή να μην έχουν νοσήσει με ιλαρά, οπότε δεν έχουν ανοσία.

Σε ποιες ομάδες αντενδείκνυται ο εμβολιασμός για την ιλαρά

  •   Σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Η HIV λοίμωξη δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη.
  •   Σε επίνοσες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο MMR για το θεωρητικό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο.
  •   Σε άτομα που παρουσίασαν αντίδραση υπερευαισθησίας σε προηγούμενη δόση του εμβολίου, στη ζελατίνη ή στη νεομυκίνη. Η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη.
  •   Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από τη χορήγηση γ-σφαιρίνης ή μετάγγισης αίματος ή 3 μήνες μετά.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία στρέφεται και σε νέες αγορές χωρών που αναγνωρίζουν τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης για τους ασθενείς τους
Και συμβουλές σχετικά με τον εμβολιασμό






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»