Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Και η Ειδική Αγωγή στο στόχαστρο του ΕΟΠΥΥ

9/1/2017 1:22:07 μμ
Αλλαγές στην αποζημίωση των υπηρεσιών υποβαθμίζουν την ποιότητα και την «επιστημονικότητα» των θεραπειών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ριζικές αλλαγές φέρνει ο ΕΟΠΥΥ και στην παροχή υπηρεσιών «ειδικής αγωγής», οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς επαγγελματίες, υποβαθμίζει στην ουσία τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, υπονομεύει τις εν λόγω επιστήμες, οι οποίες πρέπει να ορίζουν το πλαίσιο, τον τρόπο και το περιεχόμενο της θεραπευτικής παρέμβασης και τελικά μειώνει την ποιότητα των υπηρεσιών, αφήνοντας απροστάτευτα τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες (αναπτυξιακές, νοητικές, γλωσσικές) και χρήζουν ειδικής αγωγής.


Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, παραμονές Χριστουγέννων ενημερώθηκε με αιφνιδιαστικό τρόπο ότι ο ΕΟΠΥΥ υποχρεώνει από 1/1/2017 να υπογράψουν οι λογοθεραπευτές ατομικές συμβάσεις με τον Οργανισμό ως προϋπόθεση για την κάλυψη δαπανών ειδικής αγωγής.

Αν και το μέτρο αυτό δείχνει να είναι πιο βολικό για τους γονείς, για τους οποίους δεν θα απαιτείται να πληρώνουν τους θεραπευτές τους και μετά να εξοφλούνται από τον Οργανισμό, φαίνεται πως η σύμβαση αυτή που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ δεν βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά:

  • αναδιαρθρώνει τα ποσά αποζημίωσης για τις θεραπείες χωρίς να αλλάζει το υπάρχον πλαφόν των 250 ευρώ συνολικά, γεγονός που θα θέσει ανεξέλεγκτους περιορισμούς στο είδος, τη συχνότητα αλλά και τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών
  • υποχρεώνει τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος και πλαφόν στις συνεδρίες, το οποίο δεν θα επιτρέπει στους θεραπευτές να διαμορφώνουν τα θεραπευτικά προγράμματα των παιδιών όπως πρέπει, αλλά θα επιβάλλεται να διαμορφώνονται όπως θα προκύπτει από το πλαφόν, π.χ. το πλαφόν να φτάνει μόνο για μισό μήνα
  • υποχρεώνει σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εγκρίσεων και ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνει αυτό, ούτε τι θα γίνεται με τις θεραπείες των παιδιών μεταξύ των εγκρίσεων, τα οποία διαφαίνεται ως σοβαρό ενδεχόμενο να μένουν εκτός θεραπειών μέχρι την επόμενη επανέγκριση. (Σημειωτέον ότι οι εγκρίσεις μέχρι σήμερα για τις δαπάνες της λογοθεραπείας και για τον απαιτούμενο αριθμό συνεδριών γίνεται από δημόσιους φορείς, άρα εκείνοι είναι που πρέπει να τεθούν σε έλεγχο, σύμφωνα με το Σύλλογο)
  • τελικά υπονομεύει τη σταθερότητα και το θεραπευτικό πλαίσιο των παιδιών, που είναι απαραίτητα για την επιτυχία της θεραπείας
  • αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για οριζόντιες περικοπές στο γενικό κονδύλι για την ειδική αγωγή και άρα και του πλαφόν.

Επίσης επιβάλλει υποχρεωτικές εκπτώσεις στα οφειλόμενα δεδουλευμένα των ειδικών (rebate) και εφαρμόζει clawback (μηχανισμό αυτόματης επιστροφής) στους ειδικούς.

Τελικά χάνεται αυτό που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή η εξατομικευμένη και σφαιρική φροντίδα των παιδιών, η αξιολόγηση κάθε περιστατικού και των αναγκών του, η εκτίμηση της πορείας και της έκβασης των θεραπειών-παρεμβάσεων και η συνεργασία με άλλους σχετικούς ειδικούς.

Η εν λόγω σύμβαση, σύμφωνα με το Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιόκτητων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά, εφήβους και οικογένειες, παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και ανακρίβειες και μεροληπτεί σκανδαλωδώς υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2017 είναι 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4447, άρθρο 34 που ψηφίστηκε 21/12/2016, χωρίς να υπολογίζεται το ποσό για την Ειδική Αγωγή. Αντίθετα αναφέρει ότι το όριο της δαπάνης θα προσδιορίζεται ανά 3-6 μήνες σε συνάρτηση με τις άλλες κατηγορίες, βάζοντας την Ειδική Αγωγή να ανταγωνίζεται τη δαπάνη για τα νοσήλια και τις διαγνωστικές εξετάσεις!

'Αρνηση υπογραφής της σύμβασης

Ως αποτέλεσμα οι παρακάτω Σύλλογοι Ειδικής Αγωγής:

Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών (Π.Σ.Λ.)

Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων- Λογοθεραπευτών Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Λ.Ε.)

Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών- Ειδικών Παιδαγωγών (Π.Ε.)

Σωματείο Λογοθεραπευτών-Λογοπεδικών Ελλάδος (Σ.Λ.Λ.Ε.)

Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών-Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος (Ε.Σ.Λ.Λ.Ε.)

Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για Παιδιά, Εφήβους και Οικογένειες

Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών


συναποφασίζουν τα κάτωθι:

  1. Την άρνηση της απεχθούς σύναψης συμβάσεως που προτάθηκε από τον ΕΟΠΥΥ στις 23/12/2016, η οποία υποβιβάζει τις Επιστήμες που ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Ψυχολόγους) και οδηγεί στην εξαθλίωση και στον αφανισμό των θεραπευτών με άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους ασφαλισμένους και στα παιδιά αυτών!
  2. 'Αμεση συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κύριο Παύλο Πολάκη!
  3. Οργάνωση κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών παροχών υπηρεσίας και συνθηκών εργασίας! Ζητούμε τη συμπαράσταση των Γονέων, των Συλλόγων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και των υπόλοιπων Επαγγελματικών Κλάδων που πλήττονται από τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες οι ασθενείς στη χώρα, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος
Τι σημαίνει αυτό για τους φαρμακοποιούς






Σχετικά άρθρα

Υπ. Υγείας: Τροπολογία κόβει την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων
Με αφορμή σκεύασμα που κόστισε 20 εκατ. ευρώ και τελικά αποσύρθηκε
Τα επικίνδυνα καλλυντικά στο «στόχαστρο» των ευρωπαϊκών αρχών
Αυξημένοι ήταν το 2023 οι έλεγχοι για απαγορευμένα χημικά συστατικά
Να ενισχυθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ζητούν οι νεφροπαθείς
Χιλιάδες οι ασθενείς στη χώρα, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος
Ξεκινά η υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας
Ανάδοχος η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte