Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Καθημερινός αγώνας δρόμου για 80 φάρμακα στη Θεσσαλονίκη

7/2/2017 3:48:31 μμ
Ερώτηση κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Εκρηκτικό παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στην Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) συχνά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα αυτό, επισημαίνοντας ότι από τα ράφια των φαρμακείων της πόλης λείπουν σε καθημερινή βάση περίπου 80 σκευάσματα, αριθμός που αυξομειώνεται κατά διαστήματα. Πρόκειται κυρίως για αντιβιώσεις, παιδικά εμβόλια, ινσουλίνες, φάρμακα για το αναπνευστικό, για το διαβήτη, την υπέρταση, για καρδιοπάθειες και ουρολογικά. Αποτέλεσμα είναι οι φαρμακοποιοί να αναζητούν εναγωνίως φάρμακα και από άλλες περιοχές εντός της πόλης ή και από άλλους νομούς εκτός Θεσσαλονίκης.


Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο ΦΣΘ η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν.

Το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε φάρμακα καταδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Υγείας, η ανεξάρτητη βουλευτής Β? Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου. Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε πρόσφατη επιστολή που απέστειλε στον ΕΟΠΥΥ στις 19 Ιανουαρίου 2017 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ζητώντας την παράταση ισχύος των φαρμακευτικών συνταγών, για την οποία όμως δεν έλαβε καμία απάντηση.

Όπως τόνιζε ο ΦΣΘ, "πολλά σκευάσματα εισάγονται στη χώρα μας σε δραματικά μειωμένες ποσότητες για διάφορους λόγους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνέπεια αυτού είναι η μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους ιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή”.


Στην επιστολή του ο ΦΣΘ επισήμαινε ότι η παράταση ισχύος πρέπει να αφορά:


1. Συνταγές που έχουν ήδη εκδοθεί σε πρότερο χρόνο και αφορούν είτε αγωγή μηνός είτε επαναλαμβανόμενη αγωγή

2. Την κανονική διάρκεια ισχύος της κάθε συνταγής

3. Την πρόσθετη διάρκεια ισχύος που δίδεται όταν γίνει μερική εκτέλεση συνταγής.

 

Επιπλέον, η ανεξάρτητη βουλευτής Β? Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου τονίζει, στην ερώτησή της, ότι είναι διαρκές το φαινόμενο της έλλειψης βασικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά με μεγάλο "χαμένο” πάντα τον έλληνα ασθενή. Παράλληλα, αναφέρει ότι σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΦ σε σχετικό κατάλογο στις 17/1/2017, 15 φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη δηλωμένη από την εταιρεία, μεταξύ αυτών και σημαντικά φάρμακα, ιδίως ψυχιατρικά, 5 εμβόλια βρίσκονται σε πανευρωπαϊκή έλλειψη, άλλα 12 εμβόλια (για παιδιά και ενηλίκους) είναι σε έλλειψη δηλωμένη από την εταιρεία, 47 φάρμακα τελούν σε διακοπή κυκλοφορίας και 12 φάρμακα που παρέχονται από τον ΙΦΕΤ βρίσκονται και αυτά σε έλλειψη. Σε αρκετά από τα παραπάνω φάρμακα δεν αναφέρεται και κάποιο εναλλακτικό σκεύασμα.


"Πέρα από τα παραπάνω, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι πανελλαδικά, ιδίως στην περιφέρεια, αναφέρουν ελλείψεις και δυσκολία προμήθειας σε πολλά άλλα φάρμακα, όπως αντιθρομβωτικά, νευρο–ψυχιατρικά, ινσουλίνες, εισπνεόμενα και βρογχοδιασταλτικά, αντιεμετικά, αντιπαρκινσονικά, αντιχολινεργικά κ.α. Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε: πού οφείλονται οι ελλείψεις που καταγράφονται ανά κατηγορία στο σχετικό δελτίο του ΕΟΦ; Ποια μέτρα έχετε λάβει για την αντιμετώπισή τους; Όσον αφορά φάρμακα για τα οποία διαπιστώνεται η έλλειψή τους ή η δυσκολία προμήθειας στην αγορά, πού αποδίδετε το συγκεκριμένο φαινόμενο και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για τη διαχείρισή του;”, τονίζει η κ. Μάρκου.


Πάντως, σύμφωνα με τον ΦΣΘ, τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΦ είναι μερικά μόνο από αυτά που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των φαρμακείων. Κι αυτό διότι σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται και με φάρμακα τα οποία δεν αναφέρονται στη λίστα του ΕΟΦ, αλλά έρχονται από το εξωτερικό σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ? αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών στη χώρα μας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Γ. Κιοσές έλαβε τις περισσότερες ψήφους για το Διοικητικό Συμβούλιο
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας