Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Κ. Σκρέκας: Έλεγχος στις εταιρείες που κερδοσκοπούν από το βρεφικό γάλα

8/1/2024 9:48:25 μμ
Συμπλήρωσε ότι η διατίμηση κρατούσε ψηλά τις τιμές και στα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις υψηλές τιμές του βρεφικού γάλακτος στη χώρας μας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ότι θα λάβει μέτρα για να διορθωθούν πρακτικές εταιρειών προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων στα ράφια. 


Συγκεκριμένα ο υπουργός σημείωσε πως «το 2011, όταν απελευθερώθηκε η πώληση του βρεφικού γάλακτος που πωλούταν μόνο στα φαρμακεία, είδαμε τις τιμές να μειώνονται (κατά 25-30%), παρέμειναν όμως πολύ υψηλές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Φαίνεται λοιπόν ότι εκείνο το άνοιγμα δεν ήταν αρκετό. Εμείς εδώ και 1,5 μήνα περίπου ελέγχαμε δύο από τις τέσσερις εταιρείες που αναφέρονται στην έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για αθέμιτη κερδοφορία. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τα ευρήματα εφόσον υπάρχουν και βεβαίως ελέγχονται και οι άλλες δύο». 

Πρόσθεσε δε ότι το υπουργείο διερευνά τη δομή της αγοράς και τις πιθανές στρεβλώσεις που έχουν οδηγήσει στις πολύ υψηλές τιμές και το επόμενο -άμεσο- διάστημα θα ανακοινωθούν σκληρά μέτρα, «ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε με τις εταιρείες», όπως τόνισε, ώστε η τιμή και να προσεγγίσει τον μέσο όρο στην Ευρώπη.


Ο ίδιος μίλησε ότι τα μέτρα θα είναι διοικητικού χαρακτήρα, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι το 2024 θα είναι μια καλύτερη χρονιά οικονομικά.


Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο δημοσιογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολίασε στον υπουργό πως όταν τα προϊόντα αυτά ήταν στα φαρμακεία, υπήρχε διατίμηση άρα και έλεγχος, και μίλησε για «δικαίωση των φαρμακοποιών που τότε τους λοιδορούσαμε». Ο υπουργός απάντησε όμως ότι η διατίμηση κρατούσε και πάλι υψηλά τις τιμές.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο