Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


Ιστορικά στοιχεία και άλλα παραλειπόμενα της εξέλιξης της Ανατομικής

20/11/2014 12:46:43 μμ
Η παρουσίαση του βιβλίου απόψε το βράδυ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Οι Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ παρουσιάζουν το βιβλίο «Ιστορικά στοιχεία και άλλα παραλειπόμενα της εξέλιξης της Ανατομικής» του γιατρού - λογοτέχνη Γεωργίου Ν. Σχορετσανίτη, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 στην «Αίθουσα Λόγου και Τέχνης», Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου).

Για το βιβλίο και το συγγραφέα θα μιλήσουν οι:

  •  Οδυσσέας Ζώρας Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.
  •  Γεώργιος Ανδρούτσος Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
  •  Γιάννης Πλαχούρης Δημοσιογράφος-Ποιητής.
  •  Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο Γιάννης Πλαχούρης.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται μουσικά με τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου απο την Μαρία Σουλτάτου και τη Λυδία Σέρβου. Συνοδεύει στο πιάνο ο συνθέτης και πιανίστας Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Αποσπάσπασματα απο το βιβλίο θα διαβάσει ο Αλέξης Κωστάλας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Ανατομική φαίνεται να είναι η παλαιότερη ιατρική επιστήμη· διαθέτουμε σπηλαιογραφικές εικόνες ήδη από τη Λίθινη εποχή, οι οποίες δείχνουν ότι 30.000 χρόνια πριν οι άνθρωποι είχαν γνώση της ανατομίας των ζώων, έστω υποτυπώδη. Στην εκπαίδευση των ιατρών η ανατομία κατείχε και εξακολουθεί να κατέχει κεντρικό ρόλο. Οι δημόσιες ανατομίες του Μεσαίωνα συνίσταντο κυρίως σε ασκήσεις πάνω σε πτώματα, πρακτική που ακολουθείται και σήμερα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ιατρικών σχολών.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια εύγλωττη και εμπεριστατωμένη εισαγωγή στην ιστορία της Ανατομικής, εστιάζοντας σε σημαντικούς σταθμούς από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Από τον Αλκμαίωνα τον Κροτωνιάτη ώς τον Γαληνό και από τα ανατομικά αμφιθέατρα της Πάδοβας ώς την εμφάνιση των πρώτων αμφιθεάτρων στην Αμερική, παρέχει μια εξόχως ενδιαφέρουσα εποπτεία όχι μόνο των γεγονότων, αλλά και της πρόσληψης της Ανατομικής σε κάθε εποχή, τις αντιλήψεις των ανατόμων και τις αντιδράσεις των συγχρόνων τους, τις προκαταλήψεις άλλων εποχών και την τόλμη των νεωτεριστών.

Δίχως την Ανατομία οι επιστήμες υγείας δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές, ούτε από εκείνους που τις σπουδάζουν ούτε από όσους τις προσεγγίζουν από απλό ενδιαφέρον. Η γνώση επομένως της ιστορίας και το παραλειπόμενών της δεν μπορεί παρά να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βαθύτερη κατανόηση των επιμέρους κλάδων που απαρτίζουν τις επιστήμες υγείας. Ως εκ τούτου, το βιβλίο απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες υγείας που θέλουν να δουν την επιστήμη τους υπό το φως μιας ιστορικής προοπτικής, όσο και στον καθένα που επιθυμεί να λάβει μια επαρκή εικόνα του συναρπαστικού αυτού θέματος.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, τηλ. 210 6714371

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών






Σχετικά άρθρα

«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Περίπατος στην Αιόλου για την ιστορία της περιοχής και των φαρμακείων της
Διοργανώνεται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute
ΣΕΦΑΡ – ΣΥΦΑΡΤ: «Ανεβάζει» παιδική θεατρική παράσταση
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου «Κάντο Αγάπη»
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
Με το τραγούδι: «It’s Giving Time (The Red Cross 2100 Anthem)»