Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Ισχυρή αντιμικροβιακή δράση έχει το κόλιαντρο!

9/1/2017 11:11:54 πμ
Μάθετε και τις πολλές άλλες χρήσεις του φυτού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά και αντιμικροβιακή δράση φαίνεται πως διαθέτει το κόλιαντρο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.


Το κόλιαντρο (Coriandrum sativum) είναι ένα ετήσιο φυτό-βότανο στην οικογένεια των Απιίδων (συν. Σκιαδοφόρων), οι σπόροι του οποίου χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα ή ως πρόσθετο συστατικό σε άλλα τρόφιμα.


Στην εν λόγω έρευνα διαπιστώθηκε ότι το κόλιαντρο έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει μικρόβια, όπως τη σαλμονέλα των τροφίμων, χάρη στην ουσία dodecenal που περιέχει.

Συγκεκριμένα, η dodecenal φάνηκε να είναι δύο φορές πιο ισχυρή ενάντια σε μικρόβια σε σύγκριση με γνωστά αντιβιοτικά (π.χ. γενταμυκίνη).


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σπόροι του κόλιαντρου είναι «φάρμακο» για το πεπτικό σύστημα, καθώς μειώνουν το φούσκωμα και διευκολύνουν την πέψη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν επίσης να δρουν θετικά και στο νευρικό μας σύστημα.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, το κόλιαντρο μπορεί να είναι και εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες, ενώ οι σπόροι του έχουν χρησιμοποιηθεί και για την ανακούφιση από τους πόνους των αρθρώσεων και των ρευματισμών.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ασία χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου, των αιμορροΐδων και ως κατάπλασμα για έλκη και πληγές.


Τέλος, το κόλιαντρο χρησιμοποιείται ακόμα και από αρωματοποιούς στη σύνθεση αρωμάτων, αιθέριων ελαίων και σαπουνιών.

Για την ιστορία

Το κόλιαντρο αναφέρεται σε αρχαίους αιγυπτιακούς παπύρους, στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους χρησίμευε ως συντηρητικό τροφίμων, ενώ για τους Κινέζους ήταν το μυστικό της μακροζωίας. Στην Ινδία χρησιμοποιούταν ως βασικό συστατικό για το κάρυ, ενώ στο Μεσαίωνα στη Ρώμη θεωρούταν αφροδισιακό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Σπύρος Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας στην Κοσμητολογία-Βιομηχανική Παραγωγή Καλλυντικών & Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμμετέχει ενεργά στον εμβολιασμό






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους