Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Ο ΠΦΣ στο Ευρωκοινοβούλιο

23/1/2017 9:24:38 πμ
Ο Κ. Λουράντος θα είναι την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος καταθέτει την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, κατά της Υπουργικής Απόφασης για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.


Αναλυτικά, ο κ. Λουράντος πρόκειται να εκθέσει στα 34 μέλη της Επιτροπής Αναφορών τις αιτιάσεις του Π.Φ.Σ. σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος ιδιοκτησίας των φαρμακείων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που οι φαρμακοποιοί προσφεύγουν για τον ίδιο λόγο στο συγκεκριμένο κοινοτικό όργανο. Η πρώτη ήταν το Νοέμβριο του 2015.


Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η κοινοτική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη μπορούν να περιορίσουν τη λιανική πώληση φαρμάκων αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς, λόγω των εγγυήσεων που οι τελευταίοι πρέπει να προσφέρουν και των πληροφοριών που οφείλουν να παράσχουν στους καταναλωτές.

Η κοινοτική νομοθεσία (άρθρα 43 ΕΚ και 48 ΕΚ) επιτρέπει εθνική νομοθετική ρύθμιση, μη επιτρέπουσα σε πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φαρμακείο.

Τι είναι η Επιτροπή Αναφορών

Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν από τη συνθήκη του Μάαστριχτ το δικαίωμα να υποβάλλουν αναφορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη μορφή καταγγελίας ή αιτήματος, για θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν απλό τρόπο επικοινωνίας των πολιτών με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με αιτήματα ή καταγγελίες.


Οι αναφορές εξετάζονται από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αποφαίνεται σχετικά με το παραδεκτό τους και αναλαμβάνει την εξέτασή τους σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή Αναφορών αποτελείται από 34 μέλη και έχει έναν πρόεδρο και τέσσερις αντιπροέδρους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο