Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: με σύμμαχό τον φαρμακοποιό βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής σας!

2/6/2017 12:03:00 μμ
Γράφει ο Κώστας Μαριάκης, ταμίας Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μα σαφής στροφή των καταναλωτών στη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ για την παρακολούθηση ή και για τη διάγνωση κάποιων ασθενειών, εκτός ιατρείων.


Θα πρέπει να επισημάνω πως η κατ΄οίκον χρήση αυτών των αυτοδιαγνωστικών προϊόντων, που αποτελούν έναν από τους κλάδους των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, δεν πρέπει να γίνεται χωρίς την προσοχή και την επίβλεψη των επαγγελματιών υγείας. Τέτοιοι είναι και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι με το νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καλούνται να αναλάβουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτήν.


Με την σωστή καθοδήγηση των φαρμακοποιών, διάφορες ομάδες ασθενών, μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, βοηθώντας στην πιο γρήγορη ανίχνευση κάποιων προβλημάτων υγείας ενώ παράλληλα αποσυμπιέζοντας τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες υπηρεσίες Υγείας από άσκοπες ιατρικές επισκέψεις. Οι ασθενείς, έχοντας μια διάγνωση στο χέρι, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον ιατρό τους, να του κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα των κατ?οίκον τεστ και να τροποποιήσουν, αν χρειάζεται, την αγωγή τους.


Ένα από τα προϊόντα που είναι ευρύτατα γνωστό σε όλους, ως αυτοδιαγνωστικό, είναι το τεστ κυήσεως , που κάνοντας το μια γυναίκα μπορεί να διαπιστώσει σε πρώτη φάση αν η καθυστέρηση της περιόδου της είναι έναρξη εγκυμοσύνης.

'Αλλο ένα προϊόν με ευρύτατη χρήση είναι οι ταινίες μέτρησης γλυκόζης που συνοδεύουν τους μετρητές σακχάρου. Οι διαβητικοί είτε τύπου 1 είτε τύπου 2, μπορούν να μετρούν και να ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου τους ώστε να μην υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες των υψηλών επιπέδων γλυκόζης.


Η γκάμα των προϊόντων αυτών μεγαλώνει με την ανάπτυξη της Βιοτεχνολογίας όλο και περισσότερο. Τα τεστ ωορρηξίας είναι επίσης ένα σημαντικό βοήθημα στις γυναίκες που επιδιώκουν τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη. Επίσης, για την υγεία των γυναικών κυκλοφορούν και αυτοδιαγνωστικά τεστ για την ανίχνευση μιας πιθανής βακτηριακής κολπίτιδας.


'Αλλο ένα είδος αυτοδιαγνωστικών προϊόντων είναι τα τεστ για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών που μπορούν να βοηθήσουν οικογένειες να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις αν έχουν παιδιά επιρρεπή στη χρήση ναρκωτικών.


Επιπλέον, για τους άνδρες η μέτρηση επιπέδων του PSA (προστατικό αντιγόνο) για τον καρκίνο του προστάτη δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα αυτοδιάγνωσης, πάντα με την περαιτέρω βοήθεια του κατάλληλου ιατρού .

Να τονίσω βέβαια, ότι τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα με τη σήμανση CE και οι εισαγωγείς τους να πληρούν τις Υπουργικές Αποφάσεις. Να διαθέτουν σύστημα ISO για τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων σε περίπτωση ανακλήσεως τους και βέβαια, οι εταιρείες εισαγωγείς να έχουν συνεχή επαφή με τους φαρμακοποιούς για ενημέρωση και μετά την πώληση υποστήριξη.


Θα πρέπει επίσης να προσθέσω πως η χρήση των μοναδικών κωδικών barcodes, όπως έχει θεσμοθετηθεί από τον ΕΟΠΥΥ, θα βοηθήσει στην παρακολούθηση αυτών των προϊόντων για άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε πιθανού προβλήματος στην κυκλοφορία τους.


Υπόσχεση του κλάδου μας είναι ότι σύντομα θα υπάρξουν και νεωτερισμοί στα Βιοτεχνολογικά είδη, όπως είναι η χρήση της τηλεϊατρικής, η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων νέων τεχνολογιών αναίμακτης μέτρησης, που θα συμβάλουν όλο και περισσότερο στη βοήθεια των ασθενών αλλά και των ιατρών και στην καλύτερη και αποδοτικότερη παρακολούθηση των θεμάτων υγείας των ασθενών.


Ο Κώστας Μαριάκης είναι ταμίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου