Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες

4/4/2017 12:25:50 μμ
Στους 6 μήνες η αναμονή των ζευγαριών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόσφατα, 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα υπογόνιμα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβληθούν σε κάποια από τις θεραπείες της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για την απόκτηση παιδιού.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που φανερώνουν τη σοβαρή επιδείνωση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα της κρίσης, με άμεσο αποτέλεσμα ο πληθυσμός μας να γηράσκει διαρκώς χωρίς να ανανεώνεται.


Επισημαίνεται, επίσης, η διεθνής πρακτική άλλων κρατών που ενισχύουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (χαρακτηριστικά, στο Ισραήλ επιδοτείται πλήρως το κόστος της εξωσωματικής μέχρι την απόκτηση δύο παιδιών).


Σύμφωνα με τους βουλευτές, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:

  • αυστηροποίησε υπερβολικά τις ήδη πολύπλοκες και αρκούντως γραφειοκρατικές διαδικασίες ενώπιον των επιτροπών του ΕΟΠΠΥ και στις οποίες καταφεύγουν τα υπογόνιμα ζευγάρια προς εξέταση του ζητήματός τους,
  • προσέθεσε το στοιχείο της απόλυτης διακριτικής ευχέρειας των επιτροπών ως προς την αναζήτηση τυχόν επιπλέον-πέραν των ήδη εξαντλητικώς προβλεπομένων- δικαιολογητικών από τους ενδιαφερομένους,
  • έπαυσε να αναγνωρίζει τα σπερμοδιαγράμματα που διενεργούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες, κλινικούς εμβρυολόγους/υπεύθυνους εργαστηρίων σπερματολογίας και εμβρυολογίας και ζητά μόνο από κρατικά νοσοκομεία.

Όλα αυτά γιγαντώνουν τις αναμονές των άτεκνων ζευγαριών που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τους 6 μήνες για μια έγκριση και καθιστώντας έτσι τις προσπάθειες μάταιες.


Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική μελέτη, κόστους-οφέλους από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, υπολογίσθηκε ότι το καθαρό όφελος για την εθνική οικονομία θα ήταν 60.435 ευρώ, ανά γέννηση από εξωσωματική γονιμοποίηση. Εφόσον δε, το κράτος επιδοτούσε την εφαρμογή των μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (σπερματέγχυση και εξωσωματική γονιμοποίηση) σε όλες τις περιπτώσεις υπογονιμότητας και θεωρώντας ότι η κάθε προσπάθεια έχει μέσο ποσοστό επιτυχίας περίπου 25%, θα επιτυγχανόταν αύξηση των γεννήσεων κατά 4.500 και μακροπρόθεσμα έσοδα της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ ετησίως, σημειώνουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τα νέα φάρμακα που λανσάρονται στην Αμερική έρχονται στην Ευρώπη με το… σταγονόμετρο
Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA