Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή επιλογή θαλασσινών

24/2/2017 10:42:43 πμ
Τα θαλασσινά θέλουν προσοχή γιατί αλλοιώνονται εύκολα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έρχεται η Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή και κλιμάκια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) δηλώνουν ότι οι έλεγχοι σε τρόφιμα, όπως τα θαλασσινά και άλλα νηστίσιμα που αλλοιώνονται εύκολα, θα είναι εντατικοί στην αγορά αυτό το τριήμερο αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Η ορθή επιλογή, η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ψύξη των τροφίμων και οι προσεκτικοί χειρισμοί σε σχέση με την καθαριότητα, τη συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία και το μαγείρεμα αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.


Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για όσα πρέπει να προσέξουμε!

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Οι καταναλωτές τα βρίσκουν στην αγορά είτε νωπά είτε κατεψυγμένα είτε αποψυγμένα.


Για τα νωπά οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν:

  • Η οσμή πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
  • Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

 

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα):

  • Δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους και καλό είναι να φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος).
  • Μετά την απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.
  • Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εταιρείας που το κατέψυξε.

 

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα:

  • Πρέπει να παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο.
  • Πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

  • τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • η σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο:

  • Η σάρκα τους θα πρέπει να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. 

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη, αλλά επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Οι καταναλωτές τα βρίσκουν στην αγορά είτε νωπά ή είτε κατεψυγμένα είτε αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει:

  • η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας)
  • τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά
  • η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής
  • το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος, και να μην έχουν μαύρες κηλίδες
  • να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά
  • να γλιστρούν εύκολα από το χέρι (για τις γαρίδες).

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Κονσέρβες

Οι κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου πρέπει:

  • να μην είναι διογκωμένες
  • να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά
  • να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου.

Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

'Αλλα σαρακοστιανά εδέσματα

  • Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
  • Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.
  • Οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες να προσέχουν τις επισημάνσεις του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν προϊόν που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καλεί φορείς, εταιρείες, επαγγελματίες και πολίτες να συμμετάσχουν
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2021






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους