Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα μείνει η χώρα;

25/9/2013 10:01:09 πμ
Θυελλώδεις οι αντιδράσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για την αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για την περίπτωση μετατροπής του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών και τον ενδεχόμενο κίνδυνο να μείνει η χώρα χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από τους υγειονομικούς της χώρας αλλά και από την αντιπολίτευση.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ

Σε κινητοποίηση καλούν όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού (ζητώντας την έμπρακτη συμπαράστασή τους για τη διατήρηση των Πολυϊατρείων.

Σε ανοικτή επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ (ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ) προς τους ασφαλισμένους, αναφέρει ότι η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να κλείσει τις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας και σημειώνει ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα, έστω και για μία ημέρα, να κλείσει τις Μονάδες Υγείας, στερώντας το δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας και ωθώντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα και στις ασφαλιστικές εταιρείες. Προβλέπει δε ότι «σύντομα η σημερινή συμμετοχή 15% θα αυξηθεί, γιατί θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές συνθήκες από τους ιδιώτες παρόχους υγείας».

«Η μετάβαση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στο ήδη καταρρακωμένο ΕΣΥ», καταλήγει η επιστολή, «θα διαλύσει το μεγαλύτερο οργανωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας» και οι ασφαλισμένοι θα χάσουν δωρεάν συνταγογράφηση, δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, δωρεάν εξετάσεις, εμβόλια, φυσικοθεραπείες, οδοντιατρική περίθαλψη κ.ά.

ΙΣΘ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί «τον υπουργό κ. ?Αδωνι Γεωργιάδη να διευκρινίσειάμεσα με πληρότητα και ειλικρίνειατις κυβερνητικές προθέσεις για το μέλλον του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και συλλόγων» και δηλώνει την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή του σε οποιοδήποτε απόλυση γιατρού του ΕΟΠΥΥ και σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών από τις δημόσιες δομές υγείας.

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

«Με τυμπανοκρουσίες τον δημιούργησαν, τώρα με πανηγυρικό τρόπο ουσιαστικά τον καταργούν» σχολιάζει το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάνουν λόγο για «παραπλανητικές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί δημιουργίας ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» που ουσιαστικά σημαίνουν το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων και την παράδοση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε μεγάλες επιχειρήσεις υγείας, με περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών.

Παράλληλα δε προτείνει ότι «η λύση στα προβλήματα του συστήματος υγείας στην αναβάθμιση και επαρκή στελέχωση των σταθερών δομών του ΕΟΠΥΥ, με πλήρη λειτουργία, εξοπλισμό και στελέχωση των εργαστηρίων, με αναπροσανατολισμό της λειτουργίας των πολυιατρείων στην κατεύθυνση του διευρυμένου ωραρίου και της ολοκληρωμένης λειτουργίας Κέντρων Υγείας αστικού τύπου.»

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
‘Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών