Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ηνωμένο Βασίλειο: Τα χάπια δικλοφενάκης σε καθεστώς συνταγογραφούμενου φαρμάκου

4/3/2015 10:46:02 πμ
Το φάρμακο σχετίζεται με αύξηση καρδιαγγειακών επεισοδίων και δεν θεωρείται κατάλληλο ως μη αποζημιούμενο φάρμακο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Tα δισκία δικλοφενάκης, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο, δεν είναι πλέον διαθέσιμα ως μη αποζημιούμενα (OTC) φάρμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανικός Οργανισμός φαρμάκων.


Η δικλοφενάκη γύρισε σε καθεστώς μη αποζημιούμενου φαρμάκου το 2008 στην Μ. Βρετανία αλλά από τον Αύγουστο του 2013 ο Βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων αξιολογούσε το γεγονός να επιστρέψει το φάρμακο σε καθεστώς συνταγογραφούμενου φαρμάκου, ακολουθώντας μια ευρωπαϊκή μελέτη η οποία κατέληξε σε μια μικρή αλλά αξιοσημείωτη αύξηση του κινδύνου ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επιπλοκών που συσχετίστηκαν με το φάρμακο. Ακολούθως, η επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασε τα στοιχεία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι παρενέργειες δεν μπορεί να αποκλειστούν ακόμη και όταν η δικλοφενάκη λαμβάνεται για σύντομο χρονικό διάστημα ή σε χαμηλότερη δόση και ενημέρωσε ότι δεν είναι πλέον κατάλληλο ως μη αποζημιούμενο φάρμακο.


Τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) παρουσιάζουν μια μακρά ιστορία καρδιαγγειακών ανησυχιών σχετιζόμενες με την ασφάλεια, με αποκορύφωμα την παγκόσμια απόσυρση του Vioxx (ροφεκοξίμπη) το 2004, έναν εκλεκτικό αναστολέα της κυκλο-οξυγενάσης-2 (COX-2) ΜΣΑΦ. Η δικλοφενάκη παρουσιάζει παρόμοια αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων με τους αναστολείς COX-2, η οποία παρατηρήθηκε με υψηλές δόσεις και μακριά διάρκεια θεραπείας, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποκλείουν παρόμοια δράση σε χαμηλότερες δόσεις, ειδικά σε ένα καθεστώς απελευθερωμένης διάθεσης… τονίζουν οι ειδικοί!


Η δικλοφενάκη είναι διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο σε generic μορφή όσο και στο επώνυμο σκεύασμα Voltarol (Novartis) στα 12,5mg και στα 25mg και δεν είναι ευρέως διαδεδομένη όσο άλλα μη στεροειδή Μη Υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.). Οι πωλήσεις της από του στόματος δικλοφενάκης το 2014 ήταν 6,8 εκατομμύρια λίρες, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος, 6,4 εκ λίρες, ήταν του Voltarol. Σε σύγκριση με τα σκευάσματα που περιείχαν ιβουπροφένη και τους συνδυασμούς αυτής με κωδεΐνη κ.ά., τα οποία παρουσίασαν πωλήσεις 156 εκ λίρες στην ίδια περίοδο. H δικλοφενάκη θα παραμείνει σε καθεστώς απελευθερωμένης διακίνησης μόνο ως τοπικό εξωτερικό διάλυμα ή κρέμα που παρουσιάζει πωλήσεις 31 εκ λίρες.


Σε συνέχεια της απόφασης οι φαρμακοποιοί είχαν 48 ώρες καιρό από τις 14 Ιανουαρίου 2015 να μεταφέρουν τη δικλοφενάκη σε καθεστώς "πίσω από τον πάγκο” (BTC).


Σημειωτέον ότι η Novartis πουλάει δικλοφενάκη ως OTC φάρμακο σε 35 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων: Γερμανία, Ιταλία , Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ελβετία, Αυστραλία, Μπενιν, Μπουργκίνα Φάσο, Καμερούν, Κίνα, Νότιο Αφρική και Μεξικό. Παραμένει δε σε καθεστώς συνταγογραφούμενου φαρμάκου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιαπωνία, Ιρλανδία και Ελλάδα!


Πηγή


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά