Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Είναι ασφαλής τρόπος μεταστροφής από το κάπνισμα;

28/12/2016 9:34:05 πμ
Η νέα αγορά αναπτύσσεται με καλπάζουσα ταχύτητα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήρθε για να αντικαταστήσει το συμβατικό, βοηθώντας τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα. Η εμφάνισή του έχει δημιουργήσει μια τεράστια ευκαιρία για τον καταναλωτή αλλά και για τους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας ως προς τη χρήση της νικοτίνης.


Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη χωρίς την επιβλαβή πίσσα και τις χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Μερικοί τα θεωρούν ως την πρώτη πραγματική ευκαιρία που έχουν τα εκατομμύρια των εθισμένων καπνιστών, προκειμένου να διακόψουν το κάπνισμα.


Εντούτοις, άλλοι έχουν επικεντρωθεί στους ενδεχόμενους κινδύνους από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σύμφωνα με αυτούς, οι χημικές ουσίες που το καθιστούν γευστικό, ενοχοποιούνται για τη μεταβολή των κυτταρικών λειτουργιών του πνευμονικού ιστού, με αποτέλεσμα να καθίστανται ικανές –σε υψηλές δόσεις– να βλάψουν τους πνεύμονες.


Ερευνητές, χρησιμοποιώντας NMR φασματοσκοπία, μελέτησαν όχι το προάτμισης υγρό, το οποίο έδειξε ότι περιέχει ασφαλή συστατικά, αλλά το αεροζόλ μετά την άτμιση, και τα αποτελέσματα της μελέτης χαρακτηρίστηκαν ανησυχητικά.


Σίγουρα υπάρχουν πολλές άγνωστες πτυχές του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο ενθαρρύνουν το άτμισμα ως ασφαλή τρόπο μεταστροφής από το κάπνισμα και ενδεχομένως ακόμη και σωτήριο, αφού εκτιμούν ότι μπορεί να σώσει ή να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Θεωρούν πως ο κίνδυνος από τη χρήση του δεν ξεπερνά το 5% των συνεπειών που προκαλεί το συμβατικό τσιγάρο. Επιπροσθέτως, πιστεύουν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της διαρκούς τεχνολογικής εξέλιξης και αναβάθμισης του προϊόντος.


Εάν όντως υπάρχει απόδειξη ότι το άτμισμα είναι ασφαλής τρόπος διακοπής του συμβατικού καπνίσματος, αυτό από μόνο του είναι σοβαρό επιχείρημα ότι εκτός από το ρίσκο έχει κάποια αξία.


Επειδή όμως θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι οι ερευνητές να μπορέσουν να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα για τους πιθανούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, θα πρέπει να δημιουργηθούν νόμοι που να προστατεύουν την υγεία των νέων και εφήβων, αφού η δημιουργία της νέας αγοράς και η «τάση της μόδας» τους οδηγεί στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.


Η νέα αγορά αναπτύσσεται με καλπάζουσα ταχύτητα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα και η διάδοση του ηλεκτρονικού τσιγάρου γνωρίζει πρωτοφανείς ρυθμούς.


Πρόσφατα, οι ομοσπονδιακές αρχές των Η.Π.Α. έθεσαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα προϊόντα του υπό τον έλεγχο της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία θα τα ελέγχει προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά.


Μια γενικότερη συμβουλή για όποιον χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο με σκοπό να διακόψει το κάπνισμα είναι να το κάνει, αλλά με απώτερο σκοπό να διακόψει τελικά και τα δύο. Στην περίπτωση όμως που δεν είναι καπνιστής, είναι καλύτερο να μην ασχοληθεί καθόλου με αυτό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία
Σε ποια περίπτωση θα δοθεί παράταση






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους