Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ηλεκτρονικά φαρμακεία και νέες διατάξεις για την ίδρυση φαρμακείων

4/12/2014 12:43:11 μμ
Διαβάστε τι ορίζει το νέο νομοσχέδιο Βορίδη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σε νέο πολυνομοσχέδιο που συνυπογράφουν οι υπουργοί Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Εθνικής 'Αμυνας περιέχονται διατάξεις που αφορούν –μεταξύ άλλων– τα φαρμακεία, τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ.

 

Φαρμακεία

Το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου είναι «αφιερωμένο» στα φαρμακεία. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 4 επιδιώκεται να ρυθμιστεί η λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων. Όπως διευκρινίζει η διάταξη «η λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων στο διαδίκτυο επιτρέπεται μόνο σε φαρμακοποιούς με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου και υπόκειται σε έλεγχο και πιστοποίηση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.)».

 

Το άρθρο 5 αγγίζει το ζήτημα των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση φαρμακείου, διαχωρίζοντας το «νόμιμο πληθυσμό» από το «μόνιμο πληθυσμό» και τον «πραγματικό πληθυσμό». Διευκρινίζεται, λοιπόν, ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν κατ' αρχήν ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας, ενώ στα όρια της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς και σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων η αναλογία κατοίκων ανά φαρμακείο καθορίζεται σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων, στις προκείμενες περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπ? όψιν ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας.

 

Σε ό,τι αφορά τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, επιδιώκεται να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητές τους, ώστε να μην αναγκάζονται να πραγματοποιούν καθήκοντα που δεν σχετίζονται με το επάγγελμά τους.

Παράλληλα, φαρμακοποιός θα συμμετέχει ως μέλος στην «Ομάδα Υποστήριξης Θρέψης» των νοσοκομείων, θα μπορεί να χορηγεί διατροφικά σκευάσματα, σε συνεργασία με διαιτολόγο, ενώ προβλέπεται και η συμμετοχή ενός φαρμακοποιού του νοσοκομείου ως μέλους του Ογκολογικού Συμβουλίου.

ΕΟΠΥΥ

Το 6ο κεφάλαιο του νομοσχεδίου αφορά τον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ρυθμίζεται η διαδικασία του συμψηφισμού, αλλά και συστήνεται το υπηρεσιακό συμβούλιο του Οργανισμού.

Κυρίως όμως καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης των γιατρών που συνταγογραφούν σε ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Έτσι, εξειδικεύεται η έννοια της επανειλημμένης υπέρβασης και καθορίζεται το πλέγμα των διοικητικών κυρώσεων που επιβάλλεται στους παραβάτες.

Αντίστοιχα, κυρώσεις θα προβλέπονται και για τους φαρμακοποιούς που δεν διαθέτουν απόθεμα φθηνότερου φαρμάκου για κάθε δραστική ουσία που συνταγογραφείται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια, προσδιορίζεται σαφώς η διαδικασία ρητής συναίνεσης του ασφαλισμένου σε περίπτωση λήψης ακριβότερου φαρμάκου.

Κάλυψη φαρμάκων εκτός ενδείξεων

Με διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα εκτός ενδείξεων στην περίπτωση που εντάσσονται σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία βασίζονται σε αντίστοιχες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, έχουν προταθεί από τις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες και έχουν εγκριθεί από το ΚΕΣΥ.

ΕΟΦ

Τη διεύρυνση της συνεργασίας του ΕΟΦ με τα ΑΕΙ, με σκοπό την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τον Οργανισμό, αλλά και μέσω αυτής, την ενίσχυση της ανάπτυξης της έρευνας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, προβλέπει το νομοσχέδιο Βορίδη. «Η δαπάνη που απορρέει βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του ΕΟΦ, ο οποίος είναι αυτοχρηματοδοτούμενος από ανταποδοτικά τέλη», όπως διευκρινίζεται.

 

Εκτός από τα αναφερθέντα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις που σχετίζονται με τη θεσμοθέτηση Περιγεννητικών Κέντρων και Μονάδων Φροντίδας Νεογνών, των Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων και του χώρου θηλασμού, την ίδρυση Παρατηρητηρίου ?νοιας κ.ά.

 



Δείτε εδώ το κείμενο του νομοσχεδίου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα