Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Χειροβομβίδα νανοτεχνολογίας κατά του καρκίνου!

3/11/2015 11:20:21 πμ
Έλληνας επιστήμονας διακρίνεται παγκοσμίως με το νέο του επίτευγμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ένας Έλληνας επιστήμονας, ο καθηγητήςΚώστας Κωσταρέλλος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία, σχεδίασε ένα εντυπωσιακό «όπλο» κατά των καρκινικών όγκων! Με τη χρήση της νανοτεχνολογίας, σχεδίασε μια συσκευή που λειτουργεί σαν χειροβομβίδα, δηλαδή κατευθύνεται στον όγκο και εκρήγνυται πάνω του απελευθερώνοντας την αντικαρκινική του ουσία.


 

Αυτή η νανο-χειροβομβίδα συνίσταται σε μικροσκοπικά νανοσφαιρίδια λίπους (λιποσώματα) που μεταφέρουν την αντικαρκινική ουσία. Το κόλπο που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ο τρόπος να πραγματοποιηθεί η «έκρηξη» της φαρμακευτικής ουσίας στο συγκεκριμένο στόχο, η οποία επιτυγχάνεται με την τοπική άνοδο της θερμοκρασίας στους 42 βαθμούς (αυτό γιατί στην κανονική θερμοκρασία του σώματος, τους 37 βαθμούς Κελσίου, τα θερμικά νανο-σφαιρίδια παραμένουν υδατοστεγή). Η στόχευση δε του φαρμάκου επιτυγχάνεται, επειδή οι φυσαλίδες έλκονται από εκείνα τα σημεία του σώματος όπου είναι αυξημένη η θερμοκρασία.


Σύμφωνα με τον κ. Κωσταρέλλο, η τοπική άνοδος της θερμοκρασίας επιτυγχάνεται με ζεστά επιθέματα, όταν πρόκειται για επιφανειακούς όγκους (δέρματος, λαιμού, κεφαλιού κ.ά.). Όσο για τους όγκους που είναι βαθιά μέσα στο σώμα, η θερμοκρασία τους θα ανεβαίνει με τη χρήση άλλων ειδικών νανο-συσκευών ή μέσω υπερήχων.

 

Καθώς μεταφέρονται στοχευμένα πάνω στους όγκους, οι νανο-χειροβομβίδες γλιτώνουν τον ασθενή από τις παρενέργειες που προκαλούν άλλες τοξικές αντικαρκινικές χημειοθεραπείες!

 


Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια).

 


Όπως δήλωσε ο κ. Κωσταρέλλος, «τα ευαίσθητα στη θερμοκρασία λιποσώματα μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στο σώμα, μεταφέροντας το επιθυμητό αντικαρκινικό φάρμακο. Μόλις φθάσουν στο ‘καυτό' σημείο των καρκινικών κυττάρων που έχουν θερμανθεί, μια ‘σκανδάλη' πυροδοτείται και το φάρμακο απελευθερώνεται. Αυτό επιτρέπει την αποτελεσματικότερη μεταφορά των φαρμάκων στους όγκους και έτσι μειώνει τις παράπλευρες απώλειες στα υγιή κύτταρα».

 


Ο κ. Κωσταρέλλος, ο οποίος θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο στον τομέα της νανοϊατρικής, παρουσίασε το επίτευγμά του σε συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο. Αν και η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, οι μελέτες του κ. Κωσταρέλλου ανοίγουν νέους δρόμους στη νανο-ιατρική.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month