Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Χάνει έδαφος η ομοιοπαθητική στη Γερμανία

16/2/2018 2:21:02 μμ
Οι φωνές που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της γίνονται όλο και εντονότερες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η αγορά ομοιοπαθητικών στη Γερμανία γνώριζε τεράστια άνθιση. Σύμφωνα όμως με πρόσφατους υπολογισμούς, οι πωλήσεις του 2017 μειώθηκαν αισθητά.


Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, επικαλούμενο εκτιμήσεις της εταιρείας έρευνας φαρμακευτικής αγοράς IQVIA, το 2017 πουλήθηκαν περισσότερα από 53 εκ. ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά καταγράφεται μείωση κατά 2 εκ. τεμάχια ή περίπου 3,6%.


Παρατηρήθηκε επίσης ότι και οι γιατροί συνταγογραφούν τα εν λόγω σκευάσματα πιο σπάνια από ό,τι παλαιότερα (το ποσοστό μείωσης κυμαίνεται μεταξύ 7-14%).


Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο οι ασθενείς δεν προτιμούν πια τα ομοιοπαθητικά «φάρμακα» ενδέχεται να είναι η συζήτηση που γίνεται γύρω από την αποτελεσματικότητά τους. Στην παραγωγή τους χρησιμοποιούνται φυτικές και ζωικές ουσίες (όπως εκκρίσεις μελισσών ή σκύλων) αλλά και άλλες ουσίες (όπως ο ψευδάργυρος), εν μέρει αραιωμένες σε τέτοιο βαθμό που να μην ανιχνεύονται πια στα σκευάσματα.


Στη Γερμανία τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόνο τα έξοδα αναγνωρισμένων για την αποτελεσματικότητά τους θεραπειών. Ωστόσο για την ομοιοπαθητική και παρόμοιες θεραπευτικές μεθόδους ισχύουν ειδικοί κανόνες: σε αντίθεση με τα συμβατικά φάρμακα η δράση τους δεν εξετάζεται σε απαιτητικές μελέτες. 

Η ομοιοπαθητική στα πανεπιστήμια

Τώρα όμως οι φωνές που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των ομοιοπαθητικών γίνονται όλο και εντονότερες. «Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι δεν χρησιμεύουν», λέει ο Γιούργκεν Βίντελερ από το ινστιτούτο ιατρικών μελετών IQWiG.

Παρ' όλα αυτά οι ιατρικοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι συνεχίζουν να αναγνωρίζουν μέχρι σήμερα σεμινάρια του ομοιοπαθητικού κλάδου.


Ακόμη και τα μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου, συγκαταλέγει την ομοιοπαθητική στα υποχρεωτικά μαθήματα επιλογής στη σχολή της Ιατρικής.

Ωστόσο η Σχολή βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο κριτικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν καθηγητής ισχυρίστηκε στο μάθημα ότι η ομοιοπαθητική λειτουργεί «επί της αρχής σαν εμβόλιο». Το πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να απαντήσει στην κριτική και αποστασιοποιήθηκε από τα λεγόμενα του καθηγητή εξηγώντας ότι η ομοιοπαθητική στερείται «επιστημονικής βάσης».

Πηγή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι μεγάλες ανατροπές
Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της