Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Χαμηλότερες έως 30% οι νέες συντάξεις

23/5/2017 12:38:07 μμ
Ευνοούνται όμως όσοι υπήρξαν χαμηλόμισθοι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έως 30% χαμηλότερες συντάξεις θα απονέμει ο ΕΦΚΑ σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά τη ψήφιση του ν. Κατρούγκαλου και δεν ήταν χαμηλόμισθοι ενώ «με επιφύλαξη» θα εκδίδονται οι συντάξεις για εκείνους που είχαν παράλληλη ασφάλιση σε περισσότερα του ενός ταμεία καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση εγκυκλίου για τον τρόπο υπολογισμού της σχετικής προσαύξησης (προβλέπεται ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς σε κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά).


Το «σήμα» για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων δίνει ο ΕΦΚΑ παραθέτοντας 2 ενδεικτικά παραδείγματα για το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης (με βάση τα χρόνια ασφάλισης, το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και το συντελεστή αναπλήρωσης), στην οποία θα προστίθεται η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.


Όπως επισημαίνει στην «Ημερησία» ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δημ. Μπούρλος, από το νέο τρόπο υπολογισμού χάνουν ιδιαίτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες-πρώην ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ-όσοι αμείβονταν με ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (καθηγητές, δικαστικοί, γιατροί, μηχανικοί) και όσοι είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης και όχι υψηλές αποδοχές από το 2002 και μετά. Αντίθετα, ευνοούνται οι χαμηλόμισθοι των 586 έως 800 ευρώ καθώς η προσθήκη της εθνικής σύνταξης αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους.

Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

[1] Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης λαμβάνεται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου σε όλο τον ασφαλιστικό του βίο. Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από 13.5.2016 έως 31.12.2016 οι συντάξιμες αποδοχές καθορίζονται από το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών της περιόδου μεταξύ 2002 και της ημέρας που προηγείται της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, επί των οποίων έχουν καταβληθεί εισφορές κλάδου σύνταξης. Από 1.1.2017 και κάθε επόμενο έτος αυτή η περίοδος αναφοράς αυξάνεται κατά ένα έτος (προς το μέλλον). Ο μέσος όρος προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου (από το 2002 και μετά) διά του συνολικού χρόνου ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση για όλους τους μισθωτούς που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, από 1.1.2017 το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών ανέρχεται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σήμερα ισούται με 5.860,80 €) ενώ το κατώτατο όριο διαμορφώνεται σε 586,08 €. Αν υπάρχει πλήρης απασχόληση μισθωτού έως 25 ετών, το κατώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών διαμορφώνεται σε 510,95 €.


[2] Οι χρόνοι που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών είναι ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης, οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης, ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης και ο χρόνος για τον οποίο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές στους εντασσόμενους στον Ε.Φ.Κ.Α. φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς, ακόμα και αν δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφάλισης.


[3] Οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος προσαυξάνονται/αναπροσαρμόζονται μέχρι και το 2020 από τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔτΚ) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Από το 2021 και μετά η αναπροσαρμογή των αποδοχών του ασφαλισμένου καθορίζεται από το δείκτη μεταβολής μισθών (ΔΜΜ), που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.


[4] Το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης υπολογίζεται για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στα έτη ασφάλισης (βλ. πίνακα) και είναι από 11,55% έως τα 15 έτη έως 46,80% για 41 έτη ασφάλισης.


[5] Στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προστίθεται η εθνική.

 

Αν το ποσό της απονεμόμενης σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα απονεμόταν με το προηγούμενο καθεστώς σε ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της διαφοράς καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά. Επί αιτήσεων που θα κατατεθούν εντός του 2017 καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά το ένα τρίτο (1/3) της διαφοράς και επί αιτήσεων που θα κατατεθούν εντός του 2018 το ένα τέταρτο (1/4) της διαφοράς. Από την 1/1/2019, ωστόσο, θα ισχύσει και για αυτές τις συντάξεις η περικοπή έως 18%.

Αναπηρικές

Για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια το ποσό της σύνταξης (άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν προσαυξήσεων παράλληλης ασφάλισης ή λόγω παράλληλης απασχόλησης) δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στο διπλάσιο της εθνικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης. Σήμερα αντιστοιχεί σε 768 € (384,00 € Χ 2).


ΠΗΓΉ: Ημερησία   

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία στρέφεται και σε νέες αγορές χωρών που αναγνωρίζουν τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης για τους ασθενείς τους
Εξασφαλίζουν την ταχύτερη και ευκολότερη εκτέλεση παραγγελιών και παραλαβών






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου