Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η τρόικα πιέζει με νέα μέτρα "για να μη γίνει η Ελλάδα Αργεντινή"

10/7/2014 3:13:57 μμ
Πυρετώδεις συναντήσεις ενόψει της νέας επίσκεψης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η συνάντηση «γνωριμίας» των στελεχών της τρόικας με τον Γκίκα Χαρδούβελη, είναι προγραμματισμένη για τις 4.30 το απόγευμα και ο υπουργός Οικονομικών για την καλύτερη προετοιμασία του είχε έως το μεσημέρι διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Υγείας, Μάκη Βορίδη και Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, ενώ χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Οι πληροφορίες από ελληνικής πλευράς αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα είναι διάρκειας 7 - 10 ημερών ενώ τα «καυτά» ζητήματα μετατίθενται για το φθινόπωρο και την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου.

Η ατζέντα της ελληνικής πλευράς

Η τρόικα αναμένεται να εστιάσει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια και στην πορεία ολοκλήρωσης του 2ου πακέτου με τα έξι προαπαιτούμενα μέτρα, για την εκταμίευση της υπό- δόσης του 1 δισ. ευρώ και του 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.

Παράλληλα, η τρόικα θα εξετάσει με τον υπουργό Ανάπτυξης το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο την Τετάρτη αποτέλεσε αντικείμενο συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ με τον υπουργό Εργασίας θα συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα σε εργασιακά και ασφαλιστικό, αλλά και το ζήτημα των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία σε σύνδεση με τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Τι θα ζητήσει η τρόικα

Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από το στρατόπεδο των δανειστών, αναφέρουν ότι η τρόικα προτίθεται να θέσει και το θέμα της υλοποίησης των δράσεων του Μνημονίου, το ποσοστό της οποίας έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 20%, λόγω της χαλάρωσης πριν και μετά τις ευρωεκλογές.

Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι είναι πιθανόν τεθούν και «καυτά» ζητήματα όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, καθώς και η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, δίνοντας στην κυβέρνηση ένα περιθώριο περίπου δύο μηνών, προκειμένου να προετοιμαστεί για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η χθεσινή παρέμβαση του εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου του Economist, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί, αναφέροντας ως παραδείγματα τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και την αλλαγή του νόμου περί απεργιών συμπεριλαμβανομένου του lock out, ενώ εξέπεμψε εκ νέου «σήμα κινδύνου» για το ύψος των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.

Η κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη σε σημερινές δηλώσεις της στον ΣΚΑΙ επισήμανε πως ορισμένα σημεία της διαπραγμάτευσης είναι δύσκολα, υπογραμμίζοντας όμως πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία «διαρκή διαπραγμάτευση» με την τριμερή και ότι «τα αποτελέσματα ουσιαστικά φαίνονται», με επιτυχίες σε μέτωπα όπως το μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση. «Η λογική τους είναι να μην χαλαρώσει το πρόγραμμα, γιατί χαλαρώνει στην Ευρώπη, και να μην γίνουμε σαν την Αργεντινή», σημείωσε.

Σχετικά με τις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές στο συνδικαλιστικό νόμο, η κ. Βούλτεψη σημείωσε πως στην Ελλάδα «έχουμε παρεξηγήσει» το ρόλο του συνδικαλισμού, έχοντας την εντύπωση πως έχει «γνώμη επί παντός επιστητού».

Προσέθεσε πως αυτά τα ζητήματα τίθενται στο τραπέζι γιατί οι συνδικαλιστές υπερέβαιναν το ρόλο τους. «Αν φέρονταν υπεύθυνα και κατέβαιναν μόνο με συνδικαλιστικά αιτήματα δεν θα γίνονταν αυτά», σχολίασε.Αναφερόμενη στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, η κ. Βούλτεψη είπε ότι θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και θα βρεθεί η κοινή γραμμή και πρόσθεσε ότι «άλλο ΠΑΣΟΚ, άλλο ΝΔ άλλο κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ: www.tvkosmos.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Η καινοτομία ουσιαστικά τιμωρείται με ολοένα αυξανόμενες επιστροφές», σύμφωνα με τον ομιλητή
Έχουν μειωθεί σημαντικά οι επιθεωρήσεις σε ξένες εγκαταστάσεις φαρμακοβιομηχανιών






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
‘Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών