Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Η συνταγογράφηση με δραστική πήρε την έγκριση του ΣτΕ

5/11/2014 9:31:24 πμ
Δεν είναι αντισυνταγματική ούτε αντίθετη στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία των φαρμάκων δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική και νομοθετική διάταξη, ούτε συνιστά υποβάθμιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών αποφάνθηκε εχθές το απόγευμα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίνοντας συνταγματική τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία.

Με αυτήν την απόφαση το ΣτΕ "δικαιώνει" τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον υπουργό Υγείας του 2012 που όρισε την εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία υπό την πίεση και των φαρμακοποιών, ενώ απορρίπτει τις προσφυγές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Απορρίπτει επίσης τον ισχυρισμό των γιατρών ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς εξομοιώνει ανεπίτρεπτα τους γιατρούς με τους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 4, 5 και 21, καθώς η επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, που επέρχεται με τις υπουργικές αποφάσεις, "δεν υπερβαίνει προδήλως το αναγκαίο μέτρο".
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η υπηρεσία «test to treat» εξαπλώνεται στις ΗΠΑ
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο






Σχετικά άρθρα

«Λάθος του υπουργείου Υγείας για τα σκευάσματα κωδεΐνης»
4 φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απένταξή τους από τη θετική λίστα
Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο