Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η συμβολή των κατεχινών στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

25/8/2017 12:18:52 μμ
Τι υποστηρίζουν σύγχρονες μελέτες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το καθημερινό άγχος, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα αυξάνουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών και οξειδωτικού στρες, που συνδέονται στενά με την αύξηση του σωματικού βάρους.


Σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν συνεχώς την αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, σημαντικός είναι ο ρόλος των αντιοξειδωτικών κατεχίνων. Οι κατεχίνες, οι οποίες είναι φλαβονοειδή, βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα στο πράσινο τσάι (συγκεκριμένα στην ποικιλία Camellia sinensis).


Συγκεκριμένα, εργαστηριακές και κλινικές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους επιβεβαιώνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο μεταβολισμό, καθώς σύμφωνα με αυτές οι κατεχίνες αυξάνουν τις βιολογικές καύσεις και μειώνουν αντίστοιχα το σωματικό λίπος, τόσο το υποδόριο όσο και το σπλαχνικό (κοιλιακό). Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 ποτήρια) επαυξάνει τις βιολογικές καύσεις κατά 3-4%.


Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη σε υπέρβαρους και δημοσιεύθηκε το 2002 στο Phytomedicine, όπου καταγράφηκε μέσος όρος απώλειας βάρους 4,6% και μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς 4,5%, με την καθημερινή κατανάλωση ενός εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού επί 12 εβδομάδες (Chantre & Lairon, 2002).


Επιπρόσθετα, η συμβολή των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα επιβεβαιώθηκε και από την έρευνα που διεξήχθη από τους Tomonori και τους συνεργάτες του και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity (2007). Οι άνδρες που έπιναν περίπου 6 φλιτζάνια πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες είχαν 2,5% απώλεια σωματικού βάρους, ενώ οι γυναίκες έχασαν 3 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης, χωρίς μεταβολή των άλλων συνηθειών τους.


Επιπλέον, η θερμογονική δράση του πράσινου τσαγιού, δηλαδή η ιδιότητά του να αυξάνει το μεταβολισμό πιθανώς να οφείλεται και στη συνεργιστική δράση των κατεχινών με άλλες φυσικές ουσίες (π.χ. καφεΐνη), οι οποίες υπάρχουν σε μικρή ποσότητα στο πράσινο τσάι (Γρηγοράκης 2010). Τέλος, το πράσινο τσάι, ειδικά αυτό με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, συνδυάζει τη γευστική απόλαυση με τη θερμογονική δράση σε συνδυασμό με τη μηδενική θερμιδική αξία. (Tomonori et al 2007).


Η ωφέλιμη δράση των κατεχινών αυτού του τύπου του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα συνοψίζεται ως εξής:

  • Αυξάνουν τις ενεργειακές δαπάνες.
  • Συμβάλλουν στην οξείδωση των αποθηκευμένων λιπών ενεργοποιώντας το μεταβολισμό τους.
  • Βελτιώνουν την κατανομή του λίπους στο σώμα, μειώνοντας το λίπος που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Συμμετέχουν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου (Tomonori et al 2007).

Πηγή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%
Ποια καμπάνια έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους