Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η σωστή διατροφή τις ημέρες του Πάσχα

3/4/2018 1:09:29 μμ
Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας και μετά από αυτή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας κατά τη νηστεία; Πώς θα αποφύγουμε στομαχικές διαταραχές από την απότομη κατανάλωση ποσοτήτων κρέατος, αμέσως μετά τη νηστεία; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι Κική Γούτα και Παναγιώτα Καρακασίδου.

Η διατροφή της Μεγάλης Εβδομάδας πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Πρωτεΐνες: Πρέπει να συνδυάζουμε πολλές φυτικές πρωτεϊνούχες τροφές για την πρόσληψη των απαραίτητων αμινοξέων (οι φυτικές τροφές είναι χαμηλότερες σε ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης, σε σύγκριση με τα ζωικά τρόφιμα). Συνδυάζουμε: όσπρια με δημητριακά (ρύζι, πλιγούρι, φαγόπυρο, κινόα κλπ.) ή όσπρια με ξηρούς καρπούς, σουσάμι, ταχίνι ολικής και σπόρους (ηλιόσπορους, λιναρόσπορο κλπ.).
  • Ω3 λιπαρά οξέα: Η διατροφή όσων νηστεύουν περιέχει πολλά ω6 λιπαρά οξέα σε βάρος των ω3, γι' αυτόν το λόγο είναι απαραίτητο να καταναλώνουν π.χ. λιναρόσπορο, καρύδια, αβοκάντο, σουσάμι, ταχίνι ολικής κλπ.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Σε όσους νηστεύουν, συχνά παρατηρείται έλλειψη στη βιταμίνη B12, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η παρουσία της με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου. Καλές φυτικές πηγές Β12 είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το γάλα σόγιας κ.ά.
  • Σίδηρος: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φακές, φασόλια, αρακάς, δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλές πηγές μη αιμικού σιδήρου. Ο συνδυασμός αυτών των τροφών με τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 και C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαρκή κάλυψη του οργανισμού.
  • Βιταμίνη C: Ο συνδυασμός πηγών σιδήρου με μία πηγή βιταμίνης C, όπως είναι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, επιτυγχάνει πολύ καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό.
  • Ψευδάργυρος: Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμμετέχει στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και έχει σημαντική δράση για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και για το νευρικό σύστημα. Πηγές ψευδαργύρου είναι τα καρύδια, τα κάσιους, τα φασόλια, τα κουκιά, η φάβα, το φύτρο σιταριού, το κάρδαμο κλπ.
  • Ασβέστιο: Εκτός από τα γαλακτοκομικά, ασβέστιο λαμβάνουμε από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, αμύγδαλα, καρότα, τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά πρωινού.

Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μετά τη νηστεία;

Η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης και η ξαφνικά μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού μετά τη νηστεία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο νοσοκομείο, γιατί ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να αυξήσει την έκκριση των κατάλληλων ενζύμων που χρειάζεται για να διασπάσει τις ξαφνικά μεγάλες ποσότητες των πρωτεϊνών.


Η συμβουλή είναι μικρότερες ποσότητες, αργή και σωστή μάσηση της τροφής και αποφυγή μεγάλης ποσότητας υγρών με το γεύμα. Η καλά μασημένη τροφή θα διευκολύνει τη χώνεψη και την αποφυγή δημιουργίας αερίων στα έντερα, καθώς και το φούσκωμα στο στομάχι. Τα πολλά υγρά διαλύουν τα εκκρίματα (οξύ, πεπτικά ένζυμα και χολή), που είναι υπεύθυνα για την πεπτική διαδικασία κι έτσι μειώνεται η αποδοτικότητα και δυσχεραίνεται η πεπτική διαδικασία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κυκλοφορεί από τη Medem
Και πώς να παρέχετε την κατάλληλη συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους