Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Η πίεση στην πατέντα, ανοίγει το δρόμο στα καινοτόμα φάρμακα

11/6/2013 12:28:20 μμ
Η ελληνική πολιτεία προωθεί κίνηση με την οποία προστατεύει την αποκλειστικότητα για τηχρήση μιας δραστικής για 25 χρόνια, η οποία ξεκινά με την έναρξη και των ερευνών για τη χρήση της.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διαδικασίες ανακοστολόγησης των φαρμάκων μη τηρώντας το μέχρι σήμερα καθεστώς τηςαποκλειστικότητας των στοιχείων (data exclusivity) φαίνεται να ξεκαθαρίζει η ελληνική πολιτεία, αρχής γενομένης με το επόμενο δελτίο τιμών στο τέλος Ιουνίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα βασιστεί στην προστασία δεδομένων που απορρέουν από την πρώτη κατάθεση για αποκλειστικότητα πατέντας της δραστικής (data protection).

H συγκεκριμένη διαδικασία η οποία ως πρόθεση είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 και είχε τότε προκαλέσει την αντίδραση των εταιρειών της φαρμακοβιομηχανίας, θα οδηγήσει σε λήξεις πατεντών πολλών φαρμάκων μειώνοντας και αυτόματα τις τιμές αυτών στο 50%. Αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση εσόδων για τις επιχειρήσεις σε μια περίοδο που δεν έχουν βγει στην αγορά νέα φάρμακα.


Θα πρέπει εδώ να συγκεκριμενοποιήσουμε ότι το data exclusivity αποτελεί μια συμπληρωματική διάταξη που αφορά στην κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των πρωτότυπων φαρμάκων. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, καθορίζεται μια χρονική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υποψήφιος παραγωγός ουσιωδώς ομοίου φαρμάκου δεν δύναται να απευθυνθεί στις ρυθμιστικές αρχές για την έγκριση αδείας κυκλοφορίας. Συνεπώς τα ουσιωδώς όμοια φάρμακα μπορούν μόνο να αξιολογηθούν από τις ρυθμιστικές αρχές αφότου έχει λήξει η περίοδος αποκλειστικότητας στοιχείων.


Τα φαρμακευτικά προϊόντα καλύπτονται από διάφορα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις έως τα 30 ή και 40. Όπως αναφέρει η ΠΕΦ, επιπλέον, ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε μια νέα ένδειξη ή τη χημική διατύπωση, σε ένα άλας ή σε έναν εστέρα της δραστικής ουσίας, μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία χορήγησης άδειας κυκλοφορίας ή την προώθηση ενός ουσιωδώς ομοίου φαρμάκου, παρόλο που το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη δραστική ουσία αυτή καθαυτή έχει ήδη λήξει. Η στρατηγική αυτή των φαρμακοβιομηχανιών που παράγουν πρωτότυπα φάρμακα είναι γνωστή ως "αειφορία" και έχει στόχο την αποτροπή ή καθυστέρηση του ανταγωνισμού από τα ουσιωδώς όμοια φάρμακα με την επέκταση της προστασίας της αποκλειστικότητας στην αγορά μέσω των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

 

Όπως και σε άλλες βιομηχανίες, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ισχύει για 20 έτη από τη στιγμή της αίτησης κατοχύρωσης της δραστικής ουσίας. Αλλά, μεμονωμένα για τα φαρμακευτικά προϊόντα, ο χρόνος αυτός μπορεί να επεκτείνεται περαιτέρω έως και 5 έτη με την έκδοση ενός συμπληρωματικού πιστοποιητικού προστασίας (Supplementary Protection Certificate - SPC).


Επί της ουσίας λοιπόν το υπουργείο προωθεί μια κίνηση με την οποία προστατεύει την αποκλειστικότητα για τη χρήση ενός μορίου, μιας δραστικής, για 25 χρόνια, η οποία ξεκινά με την έναρξη και των ερευνών για τη χρήση της (data protection). Βέβαιααπό την 25ετία η εμπορική εκμετάλλευση της ουσίας αυτής είναι μικρότερη από 15 χρόνια.

Για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές η χρονική υποβάθμιση της πατέντας στα χρόνια που προβλέπει το data protection σημαίνει πως θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά τις τιμές στην Ελλάδα με ό,τιαυτόσυνεπάγεται για την τιμολόγηση των φαρμάκων σε άλλες χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς γι' αυτές. Γι' αυτό υπάρχει και το ενδεχόμενο αθρόων αποσύρσεων σκευασμάτων.

Κατά τα άλλα, με δεδομένο το γεγονός ότι στην Ελλάδα από το σύνολο των φαρμάκων σε αξία μόνο το 31% αφορά σε σκευάσματα με προστασία πατέντας και επειδή η λήξη των πατεντών που ετοιμάζεται αφορά ένα μέρος μόνο, η ζημιά είναι μεν υπολογίσιμη άλλων όχι καταστροφική, εφόσον βέβαια επιτραπεί η είσοδος νέων καινοτόμων σκευασμάτων.


Πηγή: healthview.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής στις 18 & 19 Μαΐου
Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα
ΟΣΦΕ: Κάλεσμα συνεργασίας προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές
Ζητά τις απόψεις τους για την αναγνώριση της αξίας των συνεταιρισμών
Φαρμακευτικοί κολοσσοί προωθούν τη συνταγογράφηση στα φαρμακεία
Η υπηρεσία «test to treat» εξαπλώνεται στις ΗΠΑ
ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS