Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η ντομάτα ωφελεί τους άνδρες

20/7/2017 12:42:41 μμ
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τους προστατεύει και από δερματικούς καρκίνους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι άνδρες που καταναλώνουν πολύ ντομάτα, ακόμα και καθημερινά, μπορεί να προστατεύονται από τους δερματικούς καρκίνους, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Αναλυτικά, η επιστημονική ομάδα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (OSU), σε έρευνά της σε γενετικά τροποποιημένα και ανοσοκατασταλμένα ποντίκια, διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που λάμβαναν καθημερινά ντομάτα στη διατροφή τους, μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, ανέπτυξαν 50% λιγότερους όγκους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν λάμβαναν ντομάτα στη διατροφή τους.


Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το πόρισμα προέκυψε μόνο στα αρσενικά ποντίκια και όχι για τα θηλυκά!


Τα αποτελέσματα αυτά βγήκαν μετά από 35 εβδομάδες έρευνας, κατά τις οποίες οι επιστήμονες έδιναν στα ποντίκια 10% σκόνη κόκκινης ντομάτας στο καθημερινό τους φαγητό ή 10% σκόνη μανταρινιού, ενώ από την 11η έως την 20ή εβδομάδα τα εξέθεταν τρεις φορές εβδομαδιαίως στην UV.


Οι ερευνητές αποδίδουν τη δράση αυτή στα καροτενοειδή, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα στις ντομάτες και σχηματίζουν στον οργανισμό λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, υπεύθυνη και για το κόκκινο χρώματα της ντομάτας.

Για το λυκοπένιο μάλιστα έχει αναφερθεί ότι δρα προστατευτικά και για τον προστάτη.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν και παλαιότερες μελέτες σε ανθρώπους που έχουν δείξει πως όσοι καταναλώνουν πολύ πάστα τομάτας εμφανίζουν σπανιότερα ηλιακά εγκαύματα, γεγονός που οδηγεί στην υπόθεση ότι τα καροτενοειδή συσσωρεύονται στο δέρμα, προστατεύοντάς το από τις επιδράσεις της UV. Ωστόσο τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο πιθανώς συμμετέχουν και άλλα συστατικά τους.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παρουσίασε την πλήρη γκάμα των προϊόντων της και τα νέα λανσαρίσματα
Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της Servier Hellas για τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους