Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η μεσογειακή διατροφή και η άσκηση προφυλάσσουν από τον καρκίνο

22/1/2018 10:01:33 πμ
Υποστηρίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου αλλά και μετά τη θεραπεία του, υποστήριξε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, στο Πρακτορείο Fm.

Μέτρο στις «απαγορευμένες τροφές»

Τις επιβαρυντικές τροφές για την εμφάνιση του καρκίνου προσπαθούμε να τις καταναλώνουμε σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να αποκλειστούν παντελώς από την καθημερινή μας διατροφή, αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου. «Επιβαρυντικές τροφές για καρκίνο είναι οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, κάποια είδη λιπών, τα κορεσμένα λίπη ή τα τρανς, αυτά δηλαδή τα ζωικά λίπη που περιέχονται σε τυριά 30-40%, στα κόκκινα κρέατα (χοιρινό, κατσίκι, βοδινό) στο βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε για τα τηγανιτά ή για να φτιάξουμε γλυκά».

Το αλκοόλ, το κάπνισμα αλλά και η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για μελάνωμα

Το αλκοόλ έχει συνεργική δράση με το κάπνισμα ως προς την ανάπτυξη καρκίνου στο στοματοφάρυγγα, το λάρυγγα, το συκώτι και στο ουροποιητικό σύστημα, τονίζει η κ. Ψαλτοπούλου. «Επίσης η παχυσαρκία οδηγεί σε κάποιες μορφές καρκίνου όπως π.χ. μαστού, παχέος εντέρου και προστάτη, που είναι και οι πιο συχνές κακοήθειες. Ακόμα και για το μελάνωμα υπάρχουν διάφορες μελέτες που το συνδέουν με τη διατροφή και μάλιστα κάποιες αναφέρουν ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί».

Η διατροφή για τους καρκινοπαθείς

Υπάρχει διατροφή και για τους ανθρώπους που νοσούν από καρκίνο και υποβάλλονται σε θεραπείες, αλλά υπάρχει και μια σύσταση για διατροφή για τους επιβιώσαντες, τονίζει η αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Όσον αφορά τους νοσούντες, επειδή η χημειοθεραπεία αποδυναμώνει τον οργανισμό και έχει και διάφορες παρενέργειες, συνήθως συστήνονται μικρά γεύματα, τα οποία δεν πρέπει να είναι τηγανιτά. Καλό είναι να λαμβάνονται αρκετά υγρά και χυμοί και να αποφεύγονται πικάντικα, βαριά και καυτερά ή καυτά φαγητά. Δηλαδή συστήνεται μια ισορροπημένη διατροφή με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, σούπες, φρούτα, λαχανικά, γάλατα και γιαούρτια, χωρίς να πιέζουμε τον οργανισμό να τρώει αν δεν πεινάει. 'Αλλωστε είναι προσωρινή αυτή η κατάσταση».

Οι επιβιώσαντες του καρκίνου, λέει η κ. Ψαλτοπούλου, καλό είναι να ακολουθούν μεσογειακή διατροφή που προάγει την υγεία σε όλα τα επίπεδα.

Οι πιο δραστήριες σωματικά ζουν περισσότερα χρόνια μετά από καρκίνο μαστού

«Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι οποίες συνήθως ζουν πολλά χρόνια, πρέπει σίγουρα να ασχοληθούν με κάποια σωματική δραστηριότητα, γιατί έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που είναι πιο δραστήριες σωματικά, επιβιώνουν περισσότερα χρόνια από τον εν λόγω καρκίνο», υποστηρίζει η ειδικός.


Προτείνει μάλιστα να χάσουν μερικά κιλά, τα οποία είτε είχαν πριν από τη διάγνωση είτε πήραν κατά τη διάρκεια των θεραπειών, λόγω παύσης της άσκησης ή λόγω των φαρμάκων που ανοίγουν την όρεξη.

«Ας μην αφήνουμε ποτέ έξω από το πρόγραμμά μας την τακτική σωματική δραστηριότητα, αερόβια και αναερόβια, μισή ώρα την ημέρα για τους ενήλικους και μία ώρα για παιδιά και εφήβους, αφού έχει βρεθεί ότι προστατεύει από την καρκινογένεση, σε κάθε περίπτωση» καταλήγει η κ. Ψαλτοπούλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%
Και πώς να παρέχετε την κατάλληλη συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους